Kotlety mielone z bobu – wegańskie to propozycja dla wszystkich, którzy kochają bób, ale potrzebują małej odmiany dla tradycyjnego sposobu przygotowania bobu.

Kotlety mielone z bobu - wegańskie
Kotlety mielone z bobu – wegańskie

O tym, że bób jest zdrowy, chyba nie trzeba przekonywać. wiadomo, mnóstwo witamin i minerałów. Polecany jest szczególnie osobom na diecie, ponieważ jest bardzo sycący, a do tego niskokaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem białka, dlatego poleca się go wegetarianom i weganom, jako zdrowy i smaczny zastępnik dla mięsa. 

ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BOBU I JAJEK

Uwaga! Jedzenia bobu nie zaleca się osobom chorującym na dnę moczanową, mającym problemy z nerkami i cierpiącym na zaburzenia układu pokarmowego.

Składniki (na 8 sztuk):

  • Około 350 g obranego ze skórki bobu
  • Cukinia mała starta na tarce o średnich oczkach, około 250 g
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Szczypta soli oraz świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej razowej, ale można użyć zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta papryki słodkiej
  • 1 duża łyżka posiekanego na drobno koperku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu do obtoczenia „mielonych”

Plus dodatkowo sos jogurtowy do podania oraz ulubione sezonowe warzywa.

Przygotowanie:

  • Bób gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Obieramy ze skórki i blendujemy. Nie musi być dokładnie zblendowany, mogą pozostać fragmenty. Ja ugotowałam dzień wcześniej.
  • Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody, ale nie całkowicie.
  • Cukinię i zblendowany bób umieszczamy w misce. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawy oraz bułkę tartą lub płatki owsiane, jeśli używamy. 
  • Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą czystej dłoni 😉 
  • Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Papier smarujemy lub spryskujemy oliwą z oliwek.
  • Za pomocą dłoni formujemy pulpety, które obtaczamy delikatnie w sezamie i układamy na papierze.
  • Kotlety z zewnątrz można jeszcze delikatnie spryskać lub posmarować oliwą z oliwek. Pieczemy przez 15-20 minut aż do delikatnego zarumienienia. Najlepiej smakują z sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami. Kotlety mielone z bobu – wegańskie gotowe. Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE: TABULE PO POLSKU, CZYLI SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ

Kotlety mielone z bobu - wegańskie
Kotlety mielone z bobu – wegańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *