Kotlety porowo-ziemniaczane to kolejne z cyklu kotlety bezmięsne, które zaskakują wspaniałym smakiem i są zdrową alternatywą dla tradycyjnych, mięsnych.

Przepis na kotlety porowo-ziemniaczane nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetnie smakują samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania z sosem na przyklad pieczarkowym i surówką.

Kotlety porowo-ziemniaczane

Składniki (na 8 kotletów):

  • Około kilogram ugotowanych ziemniaków (u mnie fioletowe, zdrowsze od tradycyjnych, gdyż zawierają sporo przeciwutleniaczy, nie podwyższają poziomu cukru we krwi, mają sporo błonnika oraz potasu) – zaraz po ugotowaniu dokładnie je rozgniatamy. Można tez użyć ziemniaki z dnia poprzedniego, ale należy pamiętać, aby dobrze je rozgnieść.
  • 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • Pół średniej wielkości pora posiekanego na drobno
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Bułka tarta lub amarantus (do obtaczania kotletów)
  • Po 1 łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, majeranku i oregano
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron do posmarowania blachy wyłożonej papierem do pieczenia

Kotlety porowo-ziemniaczane

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz por i podsmażamy przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy przyprawy oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na koniec dodajemy ziemniaki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Po chwili dodajemy jajko i znów dokładnie mieszamy.

Kotlety porowo-ziemniaczane

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej lub amarantusie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.

Kotlety porowo-ziemniaczane

Kotlety pieczemy przez 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *