Kotlety ruskie to przepis zwłaszcza dla osób kochających pierogi ruskie. Łatwo się je przygotowuje i z dodatkiem surówki mogą być dobrym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. 

Kotlety ruskie, czyli prosto i smacznie na obiad
Kotlety ruskie, czyli prosto i smacznie na obiad

Kotlety ruskie robi się ekspresowo, oczywiście pod warunkiem, że mamy ugotowane wcześniej lub pozostałe z obiadu ziemniaki. Wtedy przygotowanie kotletów to dosłownie 25 minut. Zresztą to też dobry sposób na wykorzystanie i zagospodarowanie resztek. Nic się nie zmarnuje.

ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY MIELONE Z BOCZNIAKÓW, CZYLI WEGETARIAŃSKIE MIELONE

Kotlety są smażone, jednak do ich podsmażenia wystarczy odrobina oleju, to nie jest klasyczne smażenie w głębokim tłuszczu. Resztę przygotowania przejmuje piekarnik, dzięki temu kotlety nie pochłoną zbyt dużej ilości oleju.

I jeszcze jedno, kotlety są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 kilogram ziemniaków (najlepiej odmiana sypka)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 jajko plus 1 jajko do panierki
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • Odrobina bułki tartej (najlepiej razowej) wymieszanej z otrębami owsianymi do panierowania
  • Niewielka ilość oleju do podsmażenia

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Ziemniaki obieramy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzamy z wody (można też po odcedzeniu jeszcze na chwilę postawić na rozgrzany palnik i do końca odparować nadmiar wody) i ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Ser przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków.
  • Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy aż do zarumienienia cebuli. Podsmażoną cebulę dodajemy od ziemniaków i twarogu.
  • Na koniec dodajemy jajko oraz sól i pieprz do smaku, a także paprykę wędzoną. Masę bardzo dokładnie mieszamy.
  • Z gotowej masy zaczynamy formować kotlety dowolnej wielkości, które najpierw obtaczamy w bułce tartej, a następnie w jajku i znów w bułce. Włączamy piekarnik (dolne i górne grzanie plus termoobieg, temperatura 180 stopni Celsjusza).
  • Kotlety smażymy na niewielkiej ilości oleju na tyle, aby się lekko zarumieniły. Podsmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w nagrzanym piekarniku. Możemy też kotlety usmażyć na oleju i w ogóle pominąć etap z piekarnikiem, ale wtedy należy dodać nieco więcej oleju, więc kotlety będą też bardziej kaloryczne. 
  • Podajemy z ulubioną surówką. Kotlety ruskie gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.