Kotlety wegańskie z buraka i kaszy jaglanej to jedne z moich bardziej ulubionych warzywnych kotletów. Świetnie zastępują te mięsne w burgerach. Są banalne w przygotowaniu i pełne witamin i zdrowia.
Pełne zdrowych warzyw, smaczne, aromatyczne, niskokaloryczne i idealne na każdy rodzaj posiłku. Mogą być zjedzone „na ciepło” lub „na zimno” jako dodatek na przykład do bułki. Podawane samodzielnie lub z sałatką, albo po prostu z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Składniki (na 8 kotletów ):
- Burak średnich rozmiarów, starty na tarce o grubych oczkach (około 2 szklanki)
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka sezamu
- 2 cebule starte na tarce o grubych oczkach
- 1 mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 1 mała pietruszka starta na tarce o grubych oczkach
- ½ szklanki bułki tartej (można dodać zamiast bułki tartej mąki kukurydzianej)
- 3 łyżki mąki lnianej
- Pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki majeranku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Sól do smaku
- Papryczka chilli – ilość według własnego uznania, można użyć pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki i rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą oliwek.
Wierzch kotletów również smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Następnie kotlety wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (opcja dolne i górne grzanie plus termoobieg) na około 30 minut. Po tym czasie kotlety wegańskie z buraka i kaszy jaglanej są gotowe. Smacznego!