Kiedy pierwszy raz jadłam kotlety z ciecierzycy myślałam, że są mięsne, niewiele, tak mi się wydawało, różniły się w smaku od tradycyjnych z mięsa mielonego. Pierwszy raz jadłam je u koleżanki, dlatego przepis od koleżanki wyprosiłam i teraz robię je sama, nieco zmodyfikowałam tylko jeden składnik.

Kotlety z ciecierzycy i kapusty kiszonej
Kotlety z ciecierzycy i kapusty kiszonej

Dlaczego warto wprowadzić do diety ciecierzycę? Ciecierzyca to kopalnia między innymi białka, kwasu foliowego, wspomaga też odchudzanie no i jest uważana za afrodyzjak. Nic tylko zajadać.

Składniki (na około 12 sztuk kotletów):

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 250 g pieczarek
  • białko z jednego jaja
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta soli (ale niekoniecznie, bo kapusta kiszona sama w sobie jest dość słona), pieprz
  • łyżka masła
  • około pół szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletów, olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę i ciecierzycę blendujemy na drobno, pieczarki obieramy, kroimy na drobno i podsmażamy na łyżce masła, łączymy z kapusta i ciecierzycą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Kotlety z ciecierzycy i kapusty kiszonej
Kotlety z ciecierzycy i kapusty kiszonej

Formujemy kotlety (będą się trochę kleić) i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z lekką sałatką. U mnie mieszanka sałat, ogórek zielony pokrojony w talarki z sosem czosnkowo jogurtowym i koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *