Kotlety z kaszy gryczanej w sosie grzybowym w dniu bez mięsa to dobry pomysł na obiad. Zaskakująco pyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu.
Tego typu obiady są naprawdę pyszną alternatywą do mięsnych obiadów. Kotlety z kaszy gryczanej są bardzo sycące, ale zarazem lekkostrawne.
Mają smak łudząco podobny do kotletów mięsnych jednak nimi nie są. Takie kresowe hryczaniki, ale w wersji bez mięsa. W towarzystwie sosu grzybowego i świeżej natki pietruszki to bardzo aromatyczny obiad. Co najważniejsze, wbrew temu, co się może wydawać, nie wymagają zbyt wiele zachodu. Zachęcam do wypróbowania przepisu, a także przepis na kotlety z ciecierzycy, na które przepis tutaj.
Składniki (na około 14 kotletów w zależności od wielkości):
- 200 g kaszy gryczanej białej
- 3 jaja
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej chlebowej
- 3 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- Sól – około 1/3 łyżeczki
- Pieprz do smaku
Na sos grzybowy:
- 12 pieczarek
- Około 12 cm białej części pora
- 1 płaska łyżeczka masła klarowanego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Pół szklanki mleka 2 %
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki wody
Ja użyłam dodatkowo garści suszonych grzybów leśnych, które wcześniej moczyłam w wodzie (przez około godzinę).
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kaszy, którą gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości (proporcje 2 miarki wody na 1 miarkę kaszy). Pozostawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie gotujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dorzucamy pieczarki obrane, umyte i przekrojone na pół. Chwilę podsmażamy, dodajemy por posiekany na drobno i dalej podsmażamy aż do zarumienienia pieczarek i pora. Następnie przekładamy zawartość z patelni do małego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy mleko. W dalszej kolejności za pomocą sitka dodajemy mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Sos grzybowy gotowy.
Następnie do wystudzonej kaszy dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy, a także ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i nakładamy za pomocą łyżki masę z kaszy: po jednej łyżce na jednego kotleta.
Smażymy przez 2 minuty z każdej strony. Z podanej masy powinno wyjść około 14 placków. Na koniec, po usmażeniu wszystkich kotletów polewamy je przygotowanym wcześniej i podgrzanym sosem grzybowym. Kotlety z kaszy gryczanej w sosie grzybowym gotowe. Smacznego!