Krakersy warzywne-ekspresowe, czyli zdrowa przekąska na długie jesienne wieczory. Łatwo się je robi i są świetną alternatywą dla sklepowych zapychaczy pełnych soli. 

Takie krakersy to zdrowy pomysł na szybką przekąskę. Okazuje się, że to właśnie przekąski stanowią największy problem dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała. Zwłaszcza czas spędzony w domowej izolacji sprzyja podjadaniu, bo mamy dostęp do jedzenia na okrągło. Zróbmy więc tyle, ile możemy, aby to podjadanie nie przełożyło się na nadmierną masę ciała.

Krakersy warzywne-ekspresowe, czyli zdrowa przekąska
Krakersy warzywne-ekspresowe, czyli zdrowa przekąska

Tradycyjne krakersy  to jedna z najbardziej niezdrowych przekąsek, ze względu na obecność kwasów tłuszczowych typu trans w składzie. Dlatego właśnie jedzenie krakersów powoduje wzrost poziomu tzw. „złego” cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. 

ZOBACZ TAKŻE: ŻELKI DOMOWE Z WITAMINĄ C

W składzie sklepowych krakersów znajdziemy białą, wysokoprzetworzoną mąkę, biały cukier i niewiele składników odżywczych. Nie znajdziemy jednak ważnego dla naszego zdrowia błonnika. Jest za to mnóstwo soli, która przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Poza tym, uwaga: regularne podjadanie krakersów wpływa na duże wahania poziomu glukozy we krwi, co przyczynia się do rozwoju insulinooporności, a także cukrzycy typu 2.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler korzeniowy
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • Szczypta wędzonej papryki
  • Szczypta bazylii
  • Pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • Szczypta soli
  • Odrobinę zmielonego pieprzu 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oliwy 

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
  • Warzywa obieramy, myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy w misce.
  • Dodajemy pozostałe składniki i za pomocą łyżki wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie po całości blachy masę warzywną. 
  • Krakersy pieczemy przez około 50 minut. W trakcie pieczenia można wyjąć na moment masę i pokroić ją na małe prostokąty. Na pewno będzie to łatwiejsze niż po całkowitym upieczeniu, bo masa może się mocno kruszyć. Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym lub guacamole. Krakersy warzywne ekspresowe, czyli zdrowa przekąska gotowe. Smacznego!
Krakersy warzywne-ekspresowe, czyli zdrowa przekąska
Krakersy warzywne-ekspresowe, czyli zdrowa przekąska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *