Krakersy warzywne-ekspresowe, czyli zdrowa przekąska na długie jesienne wieczory. Łatwo się je robi i są świetną alternatywą dla sklepowych zapychaczy pełnych soli.
Takie krakersy to zdrowy pomysł na szybką przekąskę. Okazuje się, że to właśnie przekąski stanowią największy problem dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała. Zwłaszcza czas spędzony w domowej izolacji sprzyja podjadaniu, bo mamy dostęp do jedzenia na okrągło. Zróbmy więc tyle, ile możemy, aby to podjadanie nie przełożyło się na nadmierną masę ciała.

Tradycyjne krakersy to jedna z najbardziej niezdrowych przekąsek, ze względu na obecność kwasów tłuszczowych typu trans w składzie. Dlatego właśnie jedzenie krakersów powoduje wzrost poziomu tzw. „złego” cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
ZOBACZ TAKŻE: ŻELKI DOMOWE Z WITAMINĄ C
W składzie sklepowych krakersów znajdziemy białą, wysokoprzetworzoną mąkę, biały cukier i niewiele składników odżywczych. Nie znajdziemy jednak ważnego dla naszego zdrowia błonnika. Jest za to mnóstwo soli, która przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Poza tym, uwaga: regularne podjadanie krakersów wpływa na duże wahania poziomu glukozy we krwi, co przyczynia się do rozwoju insulinooporności, a także cukrzycy typu 2.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler korzeniowy
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
- Szczypta wędzonej papryki
- Szczypta bazylii
- Pół łyżeczki ziół prowansalskich
- Szczypta soli
- Odrobinę zmielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
- Warzywa obieramy, myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy w misce.
- Dodajemy pozostałe składniki i za pomocą łyżki wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie po całości blachy masę warzywną.
- Krakersy pieczemy przez około 50 minut. W trakcie pieczenia można wyjąć na moment masę i pokroić ją na małe prostokąty. Na pewno będzie to łatwiejsze niż po całkowitym upieczeniu, bo masa może się mocno kruszyć. Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym lub guacamole. Krakersy warzywne ekspresowe, czyli zdrowa przekąska gotowe. Smacznego!
