Krem chrzanowy  to smaczny pomysł na wartościowy obiad, bo chrzan to bomba zdrowotna, o czym niewiele osób wie. Jak zazwyczaj przepis łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.

O chrzanie przypominamy sobie szczególnie w okresie wielkanocnym, a szkoda, bo to istna bomba zdrowotna.

Krem chrzanowy

Jego ostry smak odpowiada za silne właściwości bakteriobójcze, gdyż pobudza układ odpornościowy do walki z patogenami. Uważany jest za naturalny antybiotyk, który sprawdzi się przy problemach z zatokami czy bólem gardła. Ma właściwości obkurczające, więc przyda się w walce z opuchliznami. Poza tym ułatwia trawienie, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego, ma właściwości rozgrzewające i działa moczopędnie.

Nie powinny go jednak spożywać za często osoby mające problem z tarczycą, wolem, wrzodami czy chorymi nerkami.

Krem chrzanowy

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1,5 l przefiltrowanej wody
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • Mały korzeń świeżego chrzanu starty na tarce o dużych oczkach – 4 duże łyżki; (można użyć gotowego, ale lepiej świeży)
  • Pół szklanki mleka migdałowego lub 2 łyżki śmietany 12 procent
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub zwykłego
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeży koperek

Dodatkowo 1 jajko ugotowane „na twardo”

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy obrane, umyte i pokrojone na małe kawałki warzywa oraz starty chrzan. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie podsmażamy na łyżce masła cebulę pokrojoną w pióra.

Krem chrzanowy

Dodajemy do garnka z warzywami. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy mleko migdałowe lub śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy na gładki krem.

Krem chrzanowy

Podajemy z koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Krem chrzanowy gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *