Krem chrzanowy to smaczny pomysł na wartościowy obiad, bo chrzan to bomba zdrowotna, o czym niewiele osób wie. Jak zazwyczaj przepis łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.
O chrzanie przypominamy sobie szczególnie w okresie wielkanocnym, a szkoda, bo to istna bomba zdrowotna.
Jego ostry smak odpowiada za silne właściwości bakteriobójcze, gdyż pobudza układ odpornościowy do walki z patogenami. Uważany jest za naturalny antybiotyk, który sprawdzi się przy problemach z zatokami czy bólem gardła. Ma właściwości obkurczające, więc przyda się w walce z opuchliznami. Poza tym ułatwia trawienie, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego, ma właściwości rozgrzewające i działa moczopędnie.
Nie powinny go jednak spożywać za często osoby mające problem z tarczycą, wolem, wrzodami czy chorymi nerkami.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1,5 l przefiltrowanej wody
- 3 niewielkie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- Mały korzeń świeżego chrzanu starty na tarce o dużych oczkach – 4 duże łyżki; (można użyć gotowego, ale lepiej świeży)
- Pół szklanki mleka migdałowego lub 2 łyżki śmietany 12 procent
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub zwykłego
- 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- Sól, pieprz do smaku
- Świeży koperek
Dodatkowo 1 jajko ugotowane „na twardo”
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy obrane, umyte i pokrojone na małe kawałki warzywa oraz starty chrzan. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie podsmażamy na łyżce masła cebulę pokrojoną w pióra.
Dodajemy do garnka z warzywami. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy mleko migdałowe lub śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy na gładki krem.
Podajemy z koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Krem chrzanowy gotowy. Smacznego!