Dziś dobry dzień na zupę-krem, pożywną, rozgrzewającą i szybką do zrobienia. Na zewnątrz pogoda w stylu bardziej zimowym niż wiosennym, wiatr przeszywa na wskroś, więc krem kalafiorowo-marchewkowy będzie w sam raz.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 marchewki
- kawałek białej części pora (około 3cm)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie (2 szt.), 2 liście laurowe, szczypta tymianku, szczypta czerwonej papryki ostrej, pół łyżeczki suszonego lubczyku, szczypta kminku mielonego
- 1 łyżka śmietany
- pół cytryny
- garść pestek z dyni
- gałązki świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Bulion podgrzewamy. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekany por. Czosnek przeciskamy przez praskę i także dorzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy około 10 minut. Kalafiora dokładnie myjemy.
Aby pozbyć się ewentualnych robaczków, które lubią zasiedlać kalafiora należy zalać go na około pół godziny wodą z dodatkiem soku z cytryny. Pod wpływem kwasu na pewno wyjdą ze wszystkich zakamarków. Po tym czasie dzielimy kalafiora na mniejsze części. Dorzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.
Po tym czasie dodajemy resztę przypraw i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku, pozbywamy się ziela angielskiego oraz liści laurowych i blendujemy na gładką masę. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni i świeżą pietruszką. Smacznego!