Psianka podłużna, bo tak brzmi nazwa botaniczna bakłażana, to zaskakująco aromatyczne i dietetyczne warzywo, pełne magnezu, potasu oraz wapnia. O jego zaletach było przy okazji innych przepisów. Dziś proponuję prosty w wykonaniu krem z bakłażana.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1,5 l wody bądź wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 duży bakłażan
- kawałek selera
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 pomidor
- ¼ szklanki mleka 2 procent
- 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i myjemy. Wodę lub wywar zagotowujemy. Bakłażana obieramy ze skóry i dzielimy na pół, a jeśli jest trudno obrać, dzielimy tylko na pół, posypujemy solą i zostawiamy na 15 minut, aby puścił sok. Po tym czasie wycieramy sok ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Gdy już się zarumieni dodajemy kolejne warzywa pokrojone w kostkę oraz czosnek posiekany na drobno. Całość przekładamy do garnka z wywarem bądź wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mleko i zestawiamy z ognia. Wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i miksujemy na krem. Przed podaniem krem z bakłażana posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!