Psianka podłużna, bo tak brzmi nazwa botaniczna bakłażana, to zaskakująco aromatyczne i dietetyczne warzywo, pełne magnezu, potasu oraz wapnia. O jego zaletach było przy okazji innych przepisów. Dziś proponuję prosty w wykonaniu krem z bakłażana.

Krem z bakłażana
Krem z bakłażana

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1,5 l wody bądź wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 duży bakłażan
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pomidor
  • ¼ szklanki mleka 2 procent
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i myjemy. Wodę lub wywar zagotowujemy. Bakłażana obieramy ze skóry i dzielimy na pół, a jeśli jest trudno obrać, dzielimy tylko na pół, posypujemy solą i zostawiamy na 15 minut, aby puścił sok. Po tym czasie wycieramy sok ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Gdy już się zarumieni dodajemy kolejne warzywa pokrojone w kostkę oraz czosnek posiekany na drobno. Całość przekładamy do garnka z wywarem bądź wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mleko i zestawiamy z ognia. Wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i miksujemy na krem. Przed podaniem krem z bakłażana posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *