Choć już dawno po Halloween, u mnie wciąż na stole dynia. Dziś ze sklepu ze zdrowym jedzeniem wróciłam z dynią hokkaido, mała pomarańczowa głowa w sam raz na rozgrzewający krem z dyni, zwłaszcza gdy za oknem mróz.

krem z dyni
Krem z dyni z chipsami z batatów

Dynia hokkaido obok dyni piżmowej jest moją ulubioną, piękny pomarańczowy kolor – dużo karotenoidów o działaniu przeciwutleniającym, dużo witaminy A, orzechowy i nieco słodki smak. Same zalety. W sam raz na piątkowy obiad.

ZOBACZ TAKŻE: FARINATA, CZYLI CHRUPIĄCY PLACEK Z CIECIERZYCY

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 dynia hokkaido
  • pół selera
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • 1 batat
  • mały kawałek imbiru
  • oliwa z oliwek
  • 1-2 szklanki mleka 2 proc.
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, świeża pietruszka

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół i pozbawiamy ją pestek oraz włókien. Pokrojoną na pół dynię myjemy i kroimy w kostkę ( nie musimy obierać, zresztą i tak trudno się ją obiera; tę odmianę wystarczy tylko porządnie umyć).

Podobnie kroimy w kostkę pozostałe warzywa, a więc ziemniaki, marchewkę oraz seler i na patelni, na oliwie z oliwek wszystko podsmażamy. Przesmażone warzywa wrzucamy do podgrzanego bulionu i gotujemy.

Krem z dyni z chipsami z batatów
Krem z dyni z chipsami z batatów

Następnie na tej samej patelni podsmażamy czosnek oraz por i również dorzucamy do bulionu. Dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko około 25 minut pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy nieco startego imbiru, zabielamy mlekiem i wszystko blendujemy.

Batata obieramy, dokładnie myjemy, a następnie kroimi w cienkie plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek.

Tak przygotowanego batata umieszczamy w piekarniku i podpiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Podajemy z kremem. Na koniec, dla jeszcze lepszego smaku zupę-krem można polać sosem balsamicznym. Krem z dyni z chipsami z batatów gotowy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *