Sezon szparagowy w pełni i trzeba się spieszyć, bo trwa krótko. Kto jeszcze nie próbował tego warzywa, polecam krem z zielonych szparagów. Bardzo smaczny i bardzo wiosenny. Niestety warzywo pomimo dużych walorów prozdrowotnych nie jest polecane dla osób chorujących na nerki oraz dnę moczanową, ze względu na wysoką zawartość puryn.

Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 pęczek świeżych zielonych szparagów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr wywaru warzywnego bądź mięsnego
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa – pół łyżeczki, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe
- 1 łyżka śmietany 12 procent (może być jogurt naturalny)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- opcjonalnie parmezan do posypania i świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
Pozbywamy się ze szparagów drewnianych, twardych końcówek. Następnie szparagi można obrać, ale nie jest to konieczne. Myjemy je i podsmażamy wraz z cebulą posiekaną na drobno na łyżce oliwy z oliwek. Następnie zalewamy wywarem, dorzucamy obrane ziemniaki, marchewkę oraz przyprawy oprócz soli oraz pieprzu i gotujemy do miękkości składników. Po tym czasie wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe, dodajemy ocet balsamiczny, sól, pieprz do smaku oraz śmietanę i wszystko jeszcze chwilę gotujemy, a po chwili blendujemy na gładką masę. Podajemy ze świeżo startym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego!