Szybkie danie, bezglutenowe, bez mleka krowiego, czyli krewetki na mleku kokosowym. Idealne danie na obiad czy kolację, aromatyczne i wyśmienite.

Najpierw trochę o owocach morza, do których nie wszyscy są przekonani, jednak nie wiedzą o tym, że na przykład w takiej małej krewetce drzemie ogromna siła. Krewetka to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka o bardzo dobrej wartości. Na 100 g krewetek mamy aż 18 g białka. Przy tym wszystkim mają niską zawartość tłuszczu, są lekkostrawne, a poza tym niskokaloryczne. W jakie witaminy bogata jest krewetka? Głównie te z grupy B, jak witamina B12, która potrzebna jest do produkcji czerwonych krwinek. Także witaminę B3, która reguluje układ nerwowy. Poza tym to skarbnica jodu, wapnia, selenu, fluoru oraz żelaza.

Krewetki na mleku kokosowym

Składniki (4 porcje):

  • 200 g krewetek mrożonych lub świeżych
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 15 cm białej części pora
  • 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego (opcjonalnie)
  • 1 puszka mleka kokosowego bio
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • Chili jalapeno wedle uznania
  • 2 trawy cytrynowe pokrojone na małe kawałki lub łyżka suszonej
  • Sól himalajska – szczypta
  • Świeży koperek
  • Do wyboru – makaron bezglutenowy z zieloną herbatą, świeża bagietka, ryż

Krewetki na mleku kokosowym

Przygotowanie:

Mrożone krewetki wrzucamy do letniej wody, rozmrażamy. Nieobrane krewetki oczyszczamy z pancerzy i wyciągamy czarne jelito. Następnie krewetki dokładnie myjemy i osuszamy.

Krewetki na mleku kokosowym

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy drobno posiekany czosnek i por, podsmażamy. Po chwili dodajemy krewetki i pomidorki koktajlowe pokrojone na pół i smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie dolewamy białe wino i czekamy aż odparuje nadmiar alkoholu. Na koniec dodajemy przyprawy (oprócz koperku) i mleko kokosowe. Czekamy aż sos się zredukuje i zagęści.

Doprawiamy świeżo posiekanym koperkiem i krewetki na mleku kokosowym gotowe. Podajemy z makaronem, ryżem lub bagietką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *