Łosoś z piekarnika w sosie tajskim to pomysł nie tylko na piątkowy obiad, ale rownież na co dzień. Przepis łatwy, nawet kuchenni amatorzy poradzą sobie z jego wykonaniem.
Najważniejszą kwestią przy przygotowaniu jest zakup dobrego łososia. Szczególnie polecam łososia szkockiego, najlepiej z połowów rosyjskich. Podobno ten dziki łowiony jest z bardziej czystych wód, a ten hodowlany karmiony jest lepszymi paszami. Ciężko to zweryfikować, jednak nie zmienia to faktu, że warto jeść ryby morskie. Są bardzo zdrowe nie tylko ze względu na zawartość kwasów Omega-3, ale także wielu cennych minerałów, które ze świecą szukać gdzie indziej, jak na przykład jod. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie chwilę, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.
ZOBACZ TAKŻE: Łosoś z masłem szałwiowym, quinoa i groszkiem cukrowym
Certyfikat MCS
Przede wszystkim pamiętajmy, aby wybierać ryby zawsze z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Tylko tak oznaczone gatunki ryb nie są zagrożone wyginięciem. Niebieski znak MSC widniejący na opakowaniach lub etykietach w sklepach czy na targach oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk. Gwarantuje też, że ryby pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł oraz są prawidłowo oznakowane. Najlepiej wybierać też ryby ekologiczne, jednak nie jest to łatwa sprawa takie znaleźć.
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g łososia – filet ze skórą
- 1 główka czosnku
- Na sos: 2 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu chilli, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego, sok z 1 połowy limonki
- opcjonalnie suszone liście limonki kaffir
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). W tym czasie, w małym garnuszku mieszamy ze sobą składniki na sos, a następnie podgrzewamy je na małym ogniu. W małym naczyniu żaroodpornym układamy pognieciony i zwilżony wodą papier do pieczenia. Układamy na nim łososia. Zalewamy go przygotowanym sosem. Obok układamy główkę czosnku przekrojoną w poprzek. Z wierzchu posypujemy liśćmi limonki. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Łosoś w sosie tajskim z piekarnika gotowy. Smacznego!