Potrawa pyszna, sycąca i w 15 minut do przygotowania. Do tego z moimi ukochanymi szparagami. Makaron gryczany z fetą, pieczarkami i szparagami to propozycja na szybki obiad latem.
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
- 125 g makaronu gryczanego
- 4 pieczarki
- 5 pomidorków koktajlowych
- pęczek zielonych szparagów
- pół kostki fety
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej, białego pieprzu do smaku, ewentualnie odrobina soli
- świeży szczypiorek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Szparagi obieramy (pozbywamy się twardej części) i gotujemy chwilę w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pomidory koktajlowe (kroimy je na połówki), cały czas mieszając podsmażamy. Pod koniec dodajmy odcedzone z wody szparagi i jeszcze chwilę podsmażamy. Dorzucamy ugotowany i odcedzony makaron, doprawiamy pieprzem oraz gałką i posypujemy fetą pokrojoną w kostkę. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy aż do połączenia wszystkich składników. Na koniec posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!