Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami to opcja na pyszny obiad dla zabieganych. Zresztą obiady makaronowe to dania szybkie i w przysłowiowe 20 minut. I według mnie zawsze wychodzą, a do tego są zdrową opcją.

Nie zawsze jest czas na gotowanie, ale jako osoba, która lubi dobrze, smacznie i zdrowo jeść nie wyobrażam sobie zjeść wtedy byle czego. W takie dni właśnie przygotowuję makaron. Jednym z częściej robionych jest makaron soba, japoński makaron, który nie tylko pasuje do kuchni azjatyckiej. Pasuje do każdej. W większości zrobiony jest z mąki gryczanej, dlatego oprócz energii, da nam też trochę witamin. Można dostać go w wielu sklepach, nie tylko w sklepach z produktami kuchni świata.

ZOBACZ TAKŻE: Makaron soba z indykiem i warzywami

Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami - przepis
Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami

Makaron soba – zalety

Ten makaron to w ogóle mój niezbędny kulinarny produkt w spiżarni. Wam również polecam się niego zaopatrzyć. Stanowi odmianę dla makaronów razowych, a też jest zdrowy. Jest bogaty w białko, dlatego przyda się w diecie wegetariańskiej. Ma mnóstwo witamin z grupy B, a także żelaza czy magnezu. Po jego zjedzeniu nie wzrasta też gwałtownie poziom glukozy we krwi, co istotne dla osób zmagających się z cukrzycą. 

Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami - przepis
Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 g makaronu soba
  • 1 puszka makreli w oleju -120 g
  • Pół małego bakłażana 
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju z makreli
  • Sól morska i świeżo zmielony pieprz 
  • Świeże listki bazylii
  • Świeżo starty parmezan do posypania – około 3 łyżki 
Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami - przepis
Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w plastry. Posypujemy solą i pozostawiamy na ręczniku papierowym na 20 minut. Po tym czasie wycieramy plastry ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i układamy na nim bakłażana. Obsmażamy go z dwóch stron, a następnie kroimy w kostkę i pozostawiamy w miseczce na boku. 

Makaron soba gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętajmy aby był al dente, to znaczy lekko twardy.

Na patelni, na której podsmażaliśmy bakłażana wylewamy dwie łyżki oleju z zalewy makreli, wrzucamy ząbki czosnku posiekane w plastry i na bardzo małym ogniu podsmażamy przez minutę, a następnie dodajemy makrelę posiekaną widelcem na mniejsze kawałki. Chwilę podsmażamy i dodajemy kapary, a następnie bakłażana pokrojonego w kostkę. Całość, mieszając co chwilę podsmażamy. Dodajemy makaron soba (w razie gdyby danie na patelni miało za mało oleju, można dolać łyżkę oliwy z oliwek, która też dodatkowo wzbogaci smak).

Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami - przepis

Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i listkami świeżej bazylii. Posypujemy startym parmezanem. Makaron gryczany z makrelą, bakłażanem i kaparami gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *