Po pierwsze – szybko. Po drugie – zdrowo. Po trzecie – smacznie. Makaron gryczany z pesto z suszonych pomidorów to świetny pomysł na pyszny obiad.

Makaron gryczany to dobre źródło witamin z grupy B, cynku , miedzi, magnezu, poza tym mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej ponieważ gryka nie zawiera glutenu. Z kolei suszone pomidory to zwiększona ilość likopenu, tak ważnego w profilaktyce antyrakowej przeciwutleniacza. Dodatkowo pomagają obniżyć ciśnienie krwi, dzięki temu że znajdują się w zalewie z oliwy oliwek, świetnie wchłaniają się witaminy A, D, E i K. Wzmacniają serce i cały układ krwionośny a także wspaniale wpływają na piękny wygląd naszej skóry.

Składniki (2 porcje):
- 150 g makaronu gryczanego
- ½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek
- 3 łyżki orzechów pinii, mogą być także włoskie, jeśli nie ma pinii
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- szczypta płatków chilli jalapeno
- pół szklanki przecieru z pomidorów bądź zmiksowanych pomidorów z puszki
- świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i zostawiamy w garnku, w którym się gotował. Składniki wszystkie oprócz przecieru miksujemy blenderem bądź w malakserze. Dorzucamy do makaronu. Na koniec dodajemy przecier i wszystko dokładnie mieszamy chwilę podgrzewając. Przed podaniem posypujemy pietruszką i świeżo startym parmezanem. Smacznego!