To moje ulubione danie na obiad pt. „Nie mam za wiele czasu, a jestem już bardzo głodna”. Makaron gryczany z warzywnym spaghetti robi się szybko. To bardzo zdrowy i smaczny pomysł na obiad.
Makaron gryczany (soba, bo taka jest nazwa użytego przeze mnie o kształcie długich nitek niczym spaghetti, przywędrował z Japonii) to w ogóle bardzo smaczny gatunek makaronu. Cienki, brązowo-szary zrobiony z mąki gryczanej. Smakuje w wersji na ciepło jak i na zimno. Jest mało kaloryczny, a przy tym pożywny i lekkostrawny. U mnie dziś na ciepło z warzywnym spaghetti.
Składniki (porcja dla 4 osób):
• około 150 g makaronu gryczanego soba
• 1 cukinia
• 1 duża marchewka
• 1 pietruszka
• 5 cm kawałek białej części pora
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki masła klarowanego, może być zwykłe
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki śmietany 12 procent
• pół łyżeczki curry
• pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
• 1 szklanka wody z gotowania makaronu
• trochę soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy sobie w czasie odcedzania makaronu szklankę wody z gotowania. Warzywa myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki Jullienne (polecam się w nią zaopatrzyć, to przydatny gadżet w kuchni, jest niedroga, można ją zamówić w niejednym sklepie internetowym, ale dostępna też w sklepach stacjonarnych, świetnie nadaje się do warzywnego spaghetti).
Jeśli ktoś nie ma obieraczki, można po prostu zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach. Por siekamy. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu, a następnie dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dalej podsmażamy. Po około 5 minutach dolewamy wodę z gotowania i wszystko dusimy do miękkości warzyw, czyli około 8-10 minut.
Na koniec dodajemy sos sojowy, śmietanę do zagęszczenia oraz niewielką ilość soli i pieprzu do smaku. Do uzyskanego sosu dorzucamy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy et voila. Smacznego!