Sezon na bób w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Dziś na obiad makaron razowy carbonara z bobem i salami. Tradycyjnie będzie szybko i bardzo smacznie.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 100 g dowolnego salami pokrojonego w paski
- 150 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- 4 pieczarki
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 procent
- 200 g makaronu razowego – u mnie sedani
- 50 g startego parmezanu
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy na łyżce masła salami pokrojone w paski, po chwili dorzucamy obrany bób i pokrojone w plastry pieczarki. W misce ubijamy żółtka, śmietanę ze sporą ilością pieprzu.
Do składników na patelni dodajemy makaron oraz składniki z miski. Cały czas mieszamy chwilę trzymając na lekkim ogniu. Na koniec posypujemy parmezanem i posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!