Makarony to dania zdecydowanie na szybko, ale są pożywne i zaspokoją dobrze głód. Właściwie ugotowany, czyli nie rozgotowany makaron, to pomysł na dietetyczny posiłek. Dziś w wersji letniej z grzybami – makaron z kurkami, fasolką i serem cheddar.
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
- duża garść świeżych kurek
- 2 garści świeżej fasolki
- 1 cebula
- 150 g makaronu razowego dowolnego kształtu
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki świeżo startego sera cheddar lub dowolnie wybranego twardego sera
- pół szklanki śmietany 12 procent
- 1 jajko
- pół szklanki wody z gotowania makaronu
Przygotowanie:
Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki i gotujemy ją w małym garnku, w lekko osolonej wodzie na miękko. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Pamiętamy aby zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu. Kurki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na złoto kurki. Cebulę kroimy na drobno i dorzucamy do kurek.
Dodajmy szczyptę soli oraz pieprzu. Jeszcze chwilę smażymy. Następnie dorzucamy fasolkę i cały czas mieszając dalej smażymy. Na koniec dodajemy pół szklanki śmietany 12 procent wymieszanej z jajkiem, a po chwili zostawioną wodę i ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo startym serem. Smacznego!