Dziś na obiad makaron fusilli a konkretnie fusilli lunghi bucati. Makarony w nadmiarze są niestety tuczące, ale w małych porcjach i gotowane al dente to nie taki ciężki grzech. Makaron podany z moim kochanym bakłażanem to kolejne danie w stylu obiad na szybko, czyli to, co lubię najbardziej.
Składniki (makaron z bakłażanem: porcja dla 4 osób):
- 250 g makaronu fusilli lunghi bucati
- 2 średniej wielkości bakłażany
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- 4 duże pieczarki
- marchewka
- 1 łyżka masła
- 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
- świeża natka pietruszki
- parmezan do posypania
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Bakłażany obieramy ze skóry, kroimy na kawałki w kostkę i lekko solimy, aby pozbyć się nadmiaru wody, zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy bakłażany. Chwilę podsmażamy, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę posiekaną na drobno. Na koniec marchewkę i pieczarki obrane i pokrojone w cienkie talarki. Smażymy około 5 minut na złoty kolor. Dolewamy przecier pomidorowy. Gdy sos jest za gęsty, tak jak u mnie, dolewamy około pół szklanki wody. Chwilę, około 10 minut prużymy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy do smaku.
Na koniec wrzucamy ugotowany wcześniej makaron. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. Smacznego!