Przepis na danie obiadowe z kuchni Jamiego Olivera – makaron z cukinią, cytryną i miętą. Szybkie, pachnące cytryną, świeże, odżywcze i bardzo smaczne. Wystarczy tylko 15 minut i gotowe.
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g makaronu dowolnego kształtu, u mnie akurat spaghetti
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 czerwona papryka pokrojona na drobno
- 200 ml śmietany 12 procent
- 4 łyżki posiekanych liści mięty
- skórka otarta z jednej cytryny
- 50 g startego parmezanu
- szczypta chilli, soli
- garść pestek dyni
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy chwilę, dorzucamy paprykę oraz czosnek, całość smażymy przez 8 minut, co chwilę mieszając. Przyprawiamy solą i chilli, dodajemy śmietanę i smażymy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z miętą, skórką z cytryny oraz parmezanem. Dodajemy makaron, posypujemy pestkami dyni i podajemy. Smacznego!
Bardzo proste, smaczne i niesamowicie świeże danie! Polecam:-)
Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam serdecznie 🙂