Dziś obiadek na szybko. Za oknem nieciekawie. Zamiast wiosny zima. Mam ochotę na makaron. Szybki przegląd lodówki: padło na łososia i brokuł. Proste składniki, niedrogo i smacznie.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 250 g makaronu fusilli (zdrowsza wersja to ten z pełnego ziarna)
- 1 opakowanie łososia z Alaski Suempolu (celowo podaję nazwę firmy, bo jest naprawdę pyszny)
- 1 sporej wielkości brokuł
- łyżka masła
- pół ząbka czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- łyżka prażonego sezamu
- świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Makaron z łososiem i brokułami to naprawdę prosty obiad do zrobienia. Makaron gotujemy al dente. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni i odkładamy do miseczki. Łososia kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Dorzucamy pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.
W międzyczasie gotujemy brokuł porozdzielany na mniejsze kawałki. Odcedzamy i dodajemy do składników na patelni. Wszystko chwilę smażymy na lekkim ogniu.
Dodajemy jogurt naturalny i szczyptę soli (bardzo mało) oraz pieprzu. Na koniec dorzucamy makaron i mieszamy. Posypujemy uprażonym wcześniej ziarnem sezamu i świeżo startym parmezanem. Smacznego!