Dziś obiadek na szybko. Za oknem nieciekawie. Zamiast wiosny zima. Mam ochotę na makaron. Szybki przegląd lodówki: padło na łososia i brokuł. Proste składniki, niedrogo i smacznie.

COOKANDLIFE.PL

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 250 g makaronu fusilli (zdrowsza wersja to ten z pełnego ziarna)
  • 1 opakowanie łososia z Alaski Suempolu (celowo podaję nazwę firmy, bo jest naprawdę pyszny)
  • 1 sporej wielkości brokuł
  • łyżka masła
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • łyżka prażonego sezamu
  • świeżo starty parmezan
Makaron z łososiem i brokułami
Makaron z łososiem i brokułami

Przygotowanie:

Makaron z łososiem i brokułami to naprawdę prosty obiad do zrobienia. Makaron gotujemy al dente. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni i odkładamy do miseczki. Łososia kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Dorzucamy pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.

W międzyczasie gotujemy brokuł porozdzielany na mniejsze kawałki. Odcedzamy i dodajemy do składników na patelni. Wszystko chwilę smażymy na lekkim ogniu.

Dodajemy jogurt naturalny i szczyptę soli (bardzo mało) oraz pieprzu. Na koniec dorzucamy makaron i mieszamy. Posypujemy uprażonym wcześniej ziarnem sezamu i świeżo startym parmezanem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *