To chyba najszybszy do zrobienia obiad w świecie. Polecam makaron z pesto pietruszkowym. Lekko, pysznie i zdrowo.
Składniki (porcja dla 2 osób):
• 140 g makaronu, dowolnego, idealny będzie spaghetti
• niewielki pęczek natki pietruszki
• 1 mały ząbek czosnku
• 4 łyżki pestek dowolnych orzechów, u mnie mieszanka pinii, słonecznika i dyni
• 2 łyżki startego parmezanu
• 6 łyżek oliwy extra vergine
• pół łyżeczki soku z cytryny
• pół łyżeczki octu balsamicznego
• 3 łyżki wody pozostałej z gotowania makaronu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy trochę wody z gotowania.
Pietruszkę myjemy, pozbywamy się łodyg i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w malakserze.
Miksujemy. W garnku, w którym gotował się makaron, zostawiamy około 3 łyżki wody z gotowania, dorzucamy makaron i zawartość z malaksera. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego!