Makaron z ryżu to dobra alternatywa dla makaronów pszennych czy z pełnego ziarna. Niskokaloryczny, lekkostrawny i zdrowy. Wariacji na jego przygotowanie jest naprawdę wiele. Mam dla Was przepis na taki makaron w najprostszej formie: z mięsem z indyka i warzywami, które zalegają w lodówce.
Składniki (dla 4 osób):
- Makaron z ryżu brązowego Tao Tao 170 g
- 300 g piersi z indyka
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- Pietruszka
- 5 pieczarek
- Kawałek pora
- Przyprawy: sól – pół łyżeczki, szczypta pieprzu, łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, szczypta papryki ostrej, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki ziół dalmateńskich
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- Świeże oregano
Przygotowane:
Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle przez około 5 minut, dodajemy pół pora posiekanego w krążki, marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę, seler i pietruszkę obrane i pokrojone w cienkie paseczki. Na koniec pieczarki obrane i pokrojone w plastry.
Wszystko razem dusimy chwilę, dodajemy wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Dolewamy szklankę wody i zostawiamy aby się dusiło na delikatnym ogniu przez około 10 minut.
W międzyczasie w misce makaron zalewamy wrzątkiem, delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut. Do składników na patelni dodajemy 2 łyżki śmietany i w razie potrzeby, gdy zbyt dużo sosu wyparowało, dolewamy pół szklanki wody. Na koniec dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy.
W razie potrzeby delikatnie solimy i dodajemy pieprzu. Podajemy z świeżo posiekanym oregano. Szybko, zdrowo i niedrogo.Yummy!