Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki to pomysł na pyszne, aromatyczne i szybkie jedzenie. Zwłaszcza jeśli używamy gotowej fasoli, to obiad można przygotować ekspresowo.
Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki to danie dla wszystkich, nie tylko na diecie bezmięsnej. W każdym posiłku warto zadbać o źródło białka. Obok mięsa źródłem białka są rośliny strączkowe, które dodatkowo są skarbnicą błonnika. Do roślin strączkowych zalicza się także fasola adzuki.
ZOBACZ TAKŻE: ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW
Właściwości fasoli adzuki
Fasola adzuki jest wyjątkowa, to bardzo dobre źródło witamin z grupy B, które wspierają zdrowie i dobrą kondycję organizmu, w tym funkcjonowanie układu nerwowego. Już około 100 g fasoli potrafi pokryć w 10 procentach zapotrzebowanie na te witaminy na dzień. Szczególnie polecana jest kobietom starającym się o dziecko, ponieważ 100 g to pokrycie zapotrzebowania na kwas foliowy aż w 30 procentach.
Warto też wspomnieć o tym, że fasola adzuki to doskonałe źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu, magnezu oraz potasu, które wspierają zarówno układ nerwowy jak i krążenia. Dodatkowo to też skarbnica selenu i cynku, tak ważnego dla układu odpornościowego. W codziennej diecie może być więc bardzo dobrą alternatywą dla suplementów.
Co ciekawe, fasola adzuki jest niezwykle lekkostrawna, więc szczególnie sprawdzi się u osób, które mają problem z tolerancją roślin strączkowych.
W jaki sposób gotować fasolę adzuki?
Jeśli chodzi o gotowanie, to warto ją namoczyć wcześniej przez 12 h, a następnie w świeżej wodzie gotować przez 40-50 minut aż do miękkości. Ja gotuję większą ilośc i mrożę, gdyż fasola adzuki może być spokojnie mrożona. Jeśli wybierzemy fasolę adzuki konserwową, należy ją wcześniej opłukać pod bieżąca wodą.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g grzybów świeżych lub mrożonych
- 60 g ugotowanej fasoli adzuki lub każdej innej fasoli
- 140 g makaronu pełnoziarnistego dowolnego kształtu
- 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego oraz 1/2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 12 %
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki startego sera parmezan
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plastry. Jeśli korzystamy z mrożonych, to po prostu przepłukujemy je ciepłą wodą.
- Na patelni rozgrzewamy, masło, oliwę i wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy posiekaną cebulę.
- W dalszej kolejności dorzucamy grzyby i cały czas mieszając podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i jeszcze około 5 minut cały czas podsmażamy.
- Następnie dodajemy fasolę adzuki lub inną, na którą się zdecydowaliśmy oraz śmietanę rozrobioną z 3 łyżkami gorącej wody. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie oraz połowę startego parmezanu.
- W międzyczasie w garnku w delikatnie osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany makaron dodajemy do sosu na patelni i całość mieszamy. Przed podanie posypujemy pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki gotowy. Smacznego!