Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki to pomysł na pyszne, aromatyczne i szybkie jedzenie. Zwłaszcza jeśli używamy gotowej fasoli, to obiad można przygotować ekspresowo.

Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki to danie dla wszystkich, nie tylko na diecie bezmięsnej. W każdym posiłku warto zadbać o źródło białka. Obok mięsa źródłem białka są rośliny strączkowe, które dodatkowo są skarbnicą błonnika. Do roślin strączkowych zalicza się także fasola adzuki.

ZOBACZ TAKŻE: ZUPA GRZYBOWA ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki
Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki

Właściwości fasoli adzuki

Fasola adzuki jest wyjątkowa, to bardzo dobre źródło witamin z grupy B, które wspierają zdrowie i dobrą kondycję organizmu, w tym funkcjonowanie układu nerwowego. Już około 100 g fasoli potrafi pokryć w 10 procentach zapotrzebowanie na te witaminy na dzień. Szczególnie polecana jest kobietom starającym się o dziecko, ponieważ 100 g to pokrycie zapotrzebowania na kwas foliowy aż w 30 procentach.

Warto też wspomnieć o tym, że fasola adzuki to doskonałe źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu, magnezu oraz potasu, które wspierają zarówno układ nerwowy jak i krążenia. Dodatkowo to też skarbnica selenu i cynku, tak ważnego dla układu odpornościowego. W codziennej diecie może być więc bardzo dobrą alternatywą dla suplementów.

Co ciekawe, fasola adzuki jest niezwykle lekkostrawna, więc szczególnie sprawdzi się u osób, które mają problem z tolerancją roślin strączkowych.

W jaki sposób gotować fasolę adzuki?

Jeśli chodzi o gotowanie, to warto ją namoczyć wcześniej przez 12 h, a następnie w świeżej wodzie gotować przez 40-50 minut aż do miękkości. Ja gotuję większą ilośc i mrożę, gdyż fasola adzuki może być spokojnie mrożona. Jeśli wybierzemy fasolę adzuki konserwową, należy ją wcześniej opłukać pod bieżąca wodą.

Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki
Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g grzybów świeżych lub mrożonych
  • 60 g ugotowanej fasoli adzuki lub każdej innej fasoli
  • 140 g makaronu pełnoziarnistego dowolnego kształtu
  • 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego oraz 1/2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plastry. Jeśli korzystamy z mrożonych, to po prostu przepłukujemy je ciepłą wodą.
  • Na patelni rozgrzewamy, masło, oliwę i wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy posiekaną cebulę.
  • W dalszej kolejności dorzucamy grzyby i cały czas mieszając podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i jeszcze około 5 minut cały czas podsmażamy.
  • Następnie dodajemy fasolę adzuki lub inną, na którą się zdecydowaliśmy oraz śmietanę rozrobioną z 3 łyżkami gorącej wody. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie oraz połowę startego parmezanu.
  • W międzyczasie w garnku w delikatnie osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Ugotowany makaron dodajemy do sosu na patelni i całość mieszamy. Przed podanie posypujemy pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Makaron ze świeżymi grzybami i fasolką adzuki gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *