Makowiec dietetyczny, bezglutenowy to propozycja przede wszystkim świąteczna, ale z powodzeniem może się pojawić na stole także w ciągu roku. Jest prosty do zrobienia, pyszny i niezwykle aromatyczny.

Makowiec dietetyczny, bezglutenowy. Prosty przepis świąteczny
Makowiec dietetyczny, bezglutenowy. Prosty przepis świąteczny

Są dwa ciasta bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Po pierwsze to sernik, a najlepiej seromakowiec, a po drugie to makowiec. Jestem ogromną miłośniczką maku. I nie brakuje go u mnie przez cały rok. Najczęściej dodaję go do porannej owsianki, ale oczywiście zdarzają się też zdrowe wypieki z jego udziałem, jak na przykład drożdżówki z ciemniej mąki z nadzieniem makowym. 

ZOBACZ TAKŻE: SEROMAKOWIEC SPRAWDZONY PRZEPIS

Jednym z takich wypieków jest tytułowy makowiec bezglutenowy, który jest po prostu obłędny w smaku. I oczywiście słowo dietetyczny sprawia, że chce się go zajadać z jeszcze większą ochotą. Makowiec nie ma w składzie mąki ani cukru, jest co prawda miód, ale nie ma innego źródła tłuszczu.

Przy okazji warto wspomnieć, że mak jest wspaniałym źródłem wapnia, na którego braki jesteśmy szczególnie narażeni w przypadku stosowania diety wegańskiej. Już 100 g maku zawiera ponad 1260 mg wapnia, co pokrywa aż 140 procent dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Warto więc go zajadać nie tylko od święta.

Składniki (na blachę o wymiarach 27×16):

  • 500 g suszonego maku mielonego (do kupienia w torebce)
  • 500 ml mleka owsianego lub migdałowego
  • 6 dużych łyżek miodu
  • 100 g erytrytolu lub 80 g ksylitolu
  • 2 duże łyżki cynamonu
  • 60 g rodzynek
  • 10 g moreli posiekanych na drobno
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g orzechów włoskich lub laskowych posiekanych na drobno
  • 4 łyżki rumu
  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy bio
  • 5 jajek
  • 2 jabłka starte na tarce o dużych oczkach
  • Nasiona wanilii z jednej laski lub 1 łyżeczka pasty z wanilii  (ale można pominąć ten składnik)

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Blachę wykładamy papierem do pieczenia (wymiary formy mogą być także inne, zbliżone mniej więcej do tego, jakie są u mnie).
  • W garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy do niego miód, sok z pomarańczy, skórkę startą z jednej pomarańczy. Dokładnie mieszamy aż miód się rozpuści. 
  • Dosypujemy erytrytol lub ksylitol, cynamon oraz nasiona wanilii lub pastę wanilii, jeśli używamy. Dorzucamy też morele, rodzynki, a także posiekane orzechy i płatki migdałowe. Wszystko razem chwilę gotujemy. Następnie wyłączamy gotowanie i  dolewamy rum.  Czekamy chwilę aż nadmiar alkoholu wyparuje. 
  • W dalszej kolejności dodajemy mak i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia, aż mak całkowicie napęcznieje mieszaniną.
  • W małej misce roztrzepujemy całe jajka za pomocą rózgi i do ciepłej (nie gorącej!) masy makowej dodajemy tak ubitą masę jajeczną. Dodajemy także jabłka starte na tarce. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy aż do połączenia składników.
  • Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 40-45 minut. 
  • Po upieczeniu ciasto musi wystygnąć zanim je pokroimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą (w wersji bardziej kalorycznej), ale zaręczam, makowiec bez polewy też jest pyszny. 

Makowiec dietetyczny, bezglutenowy. Prosty przepis świąteczny gotowy. Smacznych świąt!

Makowiec dietetyczny, bezglutenowy. Prosty przepis świąteczny
Makowiec dietetyczny, bezglutenowy. Prosty przepis świąteczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *