W dobie różnorodnych alergii i nietolerancji pokarmowych trzeba sobie jakoś radzić. Dziś propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn nie mogą pić mleka krowiego. Łatwe w przygotowaniu i aromatyczne mleko kokosowe własnej roboty.

Mleko kokosowe domowej roboty
Mleko kokosowe domowej roboty

Oczywiste jest, że mleko kokosowe można kupić w sklepie. Jednak warto zrobić samemu, bo jest dużo zdrowsze, nie ma w nim chemicznych dodatków, jest tańsze, a to duży atut.

Nie jest co prawda tak tłuste jak to do kupienia w sklepie, jednak to także można uznać za pozytywną cechę. Poza tym domowe mleko kokosowe, oprócz tego, że jest bezpieczne dla alergików (o smaku kawy z takim mlekiem nie będę nawet pisać, aby nie kusić), to wskazane jest dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze, gdyż nie zawiera cholesterolu i dzięki zawartości średniodługich kwasów tłuszczowych szybko zamieniany jest na energię, dlatego nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Poza tym to źródło witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Zawiera też  wapń i magnez oraz żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź, dlatego świetnie nawadnia organizm. Wspomaga walkę z niedokrwistością i jest po prostu smaczne.

Mleko kokosowe domowej roboty
Mleko kokosowe domowej roboty

Składniki (na około 1 l mleka):

  • 100 g wiórków kokosowych bez dodatku siarki (a jeśli już takie kupimy, wiórki należy najpierw dokładnie przepłukać). Można też użyć kokosa, ale rozbicie go to niezły wyczyn, a później o wyskrobanie miąższu nie wspomnę, ale to też ciekawe zajęcie na nudny, zimowy wieczór.
  • 1 l wody przegotowanej, lekko ciepłej
  • Blender
  • dobry humor

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy wodę, dorzucamy wiórki i blendujemy na najwyższych obrotach przez około 4 minuty. Następnie odciskamy wiórki przez gęste sitko lub gazę i przelewamy mleko do butelki. Mleko kokosowe można przechowywać przez maksymalnie 3 dni w lodówce. Wiórki natomiast można wysuszyć i wykorzystać do panierki na przykład kotletów w przypadku diety bezglutenowej. Smacznego! PS Mleko po odstaniu dzieli się na dwie warstwy, podobnie jak mleko w puszce, dlatego przed użyciem należy wstrząsnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *