Muffinki czekoladowe to doskonała propozycja na szybki i smaczny deser. Łatwe do zrobienia, niedrogie składniki, spora zawartość czekolady (nielada gratka dla wszystkich czekoladoholików) – muffinki czekoladowe z powidłami śliwkowymi
Składniki (na 12 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 120 g cukru trzcinowego
- 160 g mleka
- 150 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 1,5 tabliczki czekolady dowolnej (u mnie wedlowska mleczna, ale może być biała – wtedy muffinki będą pieguskowe, albo gorzka)
- słoik powideł własnej roboty
Przygotowanie:
Suche składniki dokładnie mieszamy, cukier ucieramy z jajkami i dodajemy mleko – mieszamy. Dolewamy roztopione wcześniej masło. Następnie mokrą masę przelewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy. Czekoladę siekamy na drobne kawałki dodajemy do masy, mieszamy dosłownie 3 obroty.
Do foremek na muffinki wkładamy papilotki i po dużej łyżce nakładamy masę do każdej foremki, następnie do każdej foremki małą łyżeczką nakładamy powidła i znów po dużej łyżce masy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (górne i dolne grzanie plus termoobieg) na 20 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu posypyjemy cukrem pudrem.