Ogórki z curry to jeden z moich obowiązkowych zapasów na zimę. Są bardzo smaczne i okazują się świetnym dodatkiem do obiadu albo do kanapki. Przepis nie wymaga wiele pracy, dlatego polecam wszystkim leniuchom.
Składniki (porcja na 10 słoików 0,5 l):
- 4 kg ogórków gruntowych
- liście selera (10 listków)
- 2 duże cebule
- paczka gorczycy
- nieco ponad 2 l wody
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki octu
- 5 łyżeczek soli
- 5 łyżeczek przyprawy curry
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na plastry. Przygotowujemy zalewę: wodę z octem, cukrem, solą i curry zagotowujemy w garnku i wystudzamy. Do wcześniej przygotowanych słoików wkładamy ogórki pokrojone w plastry, dorzucamy liść selera, plaster cebuli i po pół łyżeczki gorczycy na każdy słoik. Zalewamy przygotowaną, wystudzoną marynatą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Smacznego!