Owsianka pieczona, czyli tradycyjna owsianka przygotowana w nieco innej formie. To trochę taki deser, więc idealnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na „coś” słodkiego, ale w zdrowej wersji.

Owsianka pieczona - nie tylko na śniadanie
Owsianka pieczona – nie tylko na śniadanie

Miłośnicy owsianek będą zachwyceni, bo owsianka pieczona smakuje jak najlepsze ciasto, a nie trzeba się przy nim za wiele napracować. Niestety, przygotowanie wymaga trochę czasu, ze względu na pieczenie w piekarniku, na które możemy sobie pozwolić jedynie w dniu wolnym od pracy. Jednak warto spróbować. Przepis można dowolnie modyfikować i zestawiać z ulubionymi składnikami. Ważne aby zachować bazę, a więc podstawowe kilka składników.

ZOBACZ TAKŻE: Owsianka kawowa, czyli turbodoładowanie o poranku

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • Pół szklanki napoju roślinnego lub mleka krowiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ksylitolu, cukru z prawdziwą wanilią lub miodu

Plus ulubione dodatki wedle własnej wyobraźni, np. jabłko, cynamon i ulubione bakalie (najlepiej w tej kombinacji sprawdzą się rodzynki), albo banan, masło orzechowe i orzechy włoskie. Super smakuje rownież połączenie z gorzką czekoladą i kakao oraz wiśniami. Ja zrobiłam tym razem z malinami, żurawiną, suszonymi czereśniami, ekspandowaną komosą ryżową, słupkami migdałów (choć idealne byłyby płatki migdałów, ale takowych nie miałam) oraz kiwi. Ale tu jest kwestia dowolności i tego jak nas wyobraźnia poniesie. Trzymamy się jedynie bazy.

Owsianka pieczona - nie tylko na śniadanie
Owsianka pieczona – nie tylko na śniadanie

Przygotowanie:

Zaczynamy od ustawienia parametrów piekarnika na 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). W czasie nagrzewania się piekarnika mieszamy ze sobą w misce płatki owsiane, napój roślinny, jogurt naturalny, ksylitol lub cukier z prawdziwą wanilią, ewentualnie miód, a także jajko i wybrane, ulubione składniki.

Owsianka pieczona - nie tylko na śniadanie
Owsianka pieczona – nie tylko na śniadanie

Mieszaninę wykładamy do małego naczynia żaroodpornego lub foremki do pieczenia. Z wierzchu posypujemy na przykład płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Po tym czasie owsianka pieczona gotowa. Przed podaniem można posypać na przykład startą, gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Jest chrupiąca, a w smaku przypomina (zwłaszcza w wersji z jabłkiem i cynamonem) pyszne ciasto. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *