Palce wiedźmy – przepis ekspresowy i smaczny, nie tylko na Halloween. Wywołujące uśmiech na twarzy ciasteczka, to dobra opcja na wspólne wypieki z dziećmi, dla których będzie to świetna zabawa. Dla dorosłych zresztą też. Przekonacie się sami.
Cukierek albo psikus… Tradycja Halloween coraz bardziej wrasta w naszą rzeczywistość i kiedy w tym roku przyjdą przebrane dzieci, warto przygotować jakąś słodycz. No chyba, że chcemy psikus.
Kruche, maślane i bardzo śmiesznie wyglądające ciasteczka to także ciekawy sposób na wspólne wypieki rodzinne. Bez względu na to, czy lubimy i obchodzimy Halloween, po prostu warto spróbować. Bardzo prosto się je przygotowuje, a efekt końcowy rozbawi każdego. Przepis jest nieco odchudzony z kalorii, tym bardziej warto wypróbować.
Składniki (na jakieś 50-60 szt):
- 225 g masła
- Pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1050 lub pszennej luksusowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki soli
Oraz migdały – całe lub w płatkach. Ja wykorzystałam całe, które dzieliłam na pół.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i zostawiamy na pół godziny w lodówce do schłodzenia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odrywamy po kawałku, z którego formujemy wałeczki, jak na kopytka (dość cienkie, bo ciasto urośnie w czasie pieczenia i palce wyjdą za grube). Wałeczki tniemy na kawałki, które będą palcami, na końcu każdego wciskamy połówkę lub cały migdał i za pomocą noża zaznaczamy linie, takie jakie są na palcach.
Po uformowaniu wszystkich palców włączamy piekarnik i ustawiamy 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie), a palce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wynosimy w chłodne miejsce na 15 minut (balkon lub do lodówki). Dzięki temu w czasie pieczenia palce nie będą się rozlewały.
Pieczemy 10-15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdyby migdały odpadały od ciasteczek, można je przylepić na odrobinę miodu. Palce wiedźmy gotowe. Smacznego!