Paluszki domowe – grissini, wyrób własny, na których przygotowanie nie potrzeba wiele czasu, co wydaje się niemożliwe. 

Paluszki domowe - grissini

Każdy ma czasem ochotę na przekąski typu paluszki, niestety w swoim składzie mają często mnóstwo niezdrowych składników, a i sama lista tych składników jest naprawdę długa.

Paluszki domowe - grissini

Paluszki domowe

Dużo spulchniaczy, regulatory kwasowości, substancje zagęszczające, olej palmowy, syrop glukozowy, dużo aromatów, a do tego mąka pszenna oczyszczona i sól. Taki jest zazwyczaj skład sklepowych przekąsek. To przy dbaniu o szczupłą sylwetkę, czy może lepiej powiedzieć – o zdrową sylwetkę, nie są najlepiej zagospodarowane kalorie. Proponuję zatem przepis na około 400 g paluszków grissini (typ włoski), które są bardzo aromatyczne i idealnie nadadzą się do chrupania podczas oglądania filmu.

Paluszki domowe - grissini

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 1050)
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko do posmarowania (w wersji wege można zastąpić wodą z ugotowanego siemienia lnianego)
  • Po pół łyżeczki ziół prowansalskich, bazylii i oregano

Dodatki do posypania: kminek, sezam, mak, papryka wędzona

Paluszki domowe - grissini

Przygotowanie:

Paluszki domowe – grissini zaczynamy od zrobienia ciasta. W misce umieszczamy mąkę, zioła i sól. W szklance z przegotowaną wodą rozpuszczamy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z mąką i solą. Wszystko razem mieszamy za pomocą dłoni aż do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze chwilę wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu i pozostawiamy na około 45 minut. I to jest tak naprawdę najdłuższy etap przygotowywania tych paluszków domowych. 

Paluszki domowe - grissini

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Po 45 minutach ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek, który za pomocą nożyka do pizzy bądź radełka tniemy na cienkie (około 0,5-1 cm paski).

Paluszki domowe - grissini

Paski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym, surowym jajkiem i posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub ulubionymi ziołami.

Paluszki domowe - grissini

Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez około 8-10 minut na rumiany kolor. Należy jednak pilnować, bo niekiedy minuta dłużej i paluszki domowe – grissini mogą się spalić. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *