Paprykarz domowy to prosty przepis dla wszystkich lubiących słynny paprykarz, ale w wersji zdrowszej i dużo bardziej smacznej. Bezglutenowy i bardzo sycący.
Najczęściej przygotowuję paprykarz domowy z makreli, ale można z każdej innej ryby, nie ma znaczenia i tak jest bardzo smaczny i zdrowy. Poza tym ja przygotowuję go więcej i pasteryzuję w słoikach przez 30 minut. Przechowuję w lodówce do miesiąca. W razie potrzeby otwieram i mam świeży paprykarz.
Składniki (na 4 słoiki 250 g):
- 2 makrele wędzone
- 250 g ryżu brązowego lub kaszy jaglanej
- 3 małe cebule
- 3 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- Pół łyżeczki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru pomidorowego
- Olej z pestek winogron do podsmażenia cebuli
- 4 łyżki keczupu domowego
- Szczypta soli i pieprzu wedle uznania
- Pół szklanki wody
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. W międzyczasie obieramy makrele z ości. Pozostawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, siekamy cebulę na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i jeszcze chwilę podsmażamy. W tym czasie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewki oraz pietruszkę.
Wrzucamy na patelnię i mieszając z pozostałym składnikami na patelni podsmażamy. Doprawiamy papryką słodką i ostrą i dalej podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy passate i keczup oraz cukier, dodatkowo dolewamy wody. Wsypujemy na patelnię ugotowany ryż oraz obrane makrele, mieszamy do połączenia składników W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podsmażamy i gotowe. Smacznego!