Sycąca, zdrowa i bardzo smaczna pasta rzodkiewkowo-jogurtowa. Idealna na lekką kolację, albo smaczne drugie śniadanie.
Wiosna i lato to czas wyjątkowych, świeżych dań warzywnych i owocowych. To także czas na dania szybkie w przygotowaniu, za niewielkie pieniądze a z wielką zawartością witamin i minerałów.
Rzodkiewka to małe warzywo, które ma w sobie moc zalet. Przede wszystkim to bardzo dobre źródło potasu, tak ważnego dla chorujących na serce i nadciśnienie tętnicze. Przydatna okaże się również dla tych, którzy mają problemy z wypadaniem włosów czy łamiącymi się paznokciami, bo zawiera sporo siarki. Ponadto wspomaga trawienie i łaknienie, jest pomocna przy niestrawności, ułatwia też pracę wątroby, wzmacnia jej oczyszczanie.
Składniki (dla 4 osób):
- 3 pęczki rzodkiewki
- 1 papryka czerwona
- 1 mały jogurt grecki (lub bałkański)
- Opcjonalnie łyżeczka musztardy rosyjskiej (lub w wersji kalorycznej majonezu)
- Szczypior
- Świeży koper
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
Przygotowanie:
Rzodkiewkę myjemy, pozbywamy się liści i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy na drobno lub także ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy na drobno.
Dodajmy szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę czarnuszki. Na koniec dodajemy posiekany szczypior, posiekany koperek, jogurt i łyżeczkę musztardy rosyjskiej.
Wszystko mieszamy. Pasta rzodkiewkowo-jogurtowa smakuje najlepiej ze świeżo upieczonym chlebem lub bagietką.