Pasta z tuńczyka i pietruszki – wiosenna to pomysł na szybką, pożywną i smaczną pastę kanapkową. Jest łatwa i szybka w wykonaniu, sycąca i pełna witamin.

Pasta z tuńczyka i pietruszki

Tuńczyk to ryba okryta złą chwałą, nie do końca to dobrze. Zarzuca się mu obecność sporej ilości rtęci, jednak prawda jest taka, że w zasadzie wszystkie ryby, a zwłaszcza te duże zawierają rtęć. Warto wybierać ryby dobrej jakości. Bo ryby, w tym także tuńczyk to źródło kwasów Omega-3, pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D oraz mikroelementów.

Pasta z tuńczyka i pietruszki

Poza tym tuńczyk jest niskokaloryczny, więc nie powinny go odrzucać osoby będące na diecie. Nie powinno się go jeść zbyt często, jednak raz na jakiś czas dobrej jakości tuńczyk jest dobrym uzupełnieniem prawidłowej diety. Zdecydowanie jednak odradzam jedzenie tuńczyka w ciąży.

Pasta z tuńczyka i pietruszki wspaniale nadaje się na lekką kolację. Dodatkowa obecność fasoli powoduje, że jest to bomba białkowa, dlatego sprawdzi się jako danie po treningu.

Pasta z tuńczyka i pietruszki

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Spory pęczek świeżej pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sok z cytryny

Pasta z tuńczyka i pietruszki

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy i wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę oraz pęczek natki pietruszki posiekany na drobno lub pocięty nożyczkami. Dolewamy oliwy z oliwek, około 3 łyżki i blendujemy wszystko razem.Nie musi być na gładką masę, grubsze kawałki tuńczyka czy fasoli nie stanowią problemu.

Pasta z tuńczyka i pietruszki

Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i gotowe. Podajemy ze świeżym pieczywem, szczególnie domowej roboty. Ekspresowa wiosenna pasta z tuńczyka i pietruszki gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *