Pasta z awokado i twarogu, czyli najprostsza pasta do kanapek z moim ukochanym awokado. Nie wszyscy je lubią, z tego powodu kombinacja z serem białym i innymi dodatkami może pomóc pokochać awokado i korzystać z jego cennych właściwości.
Nie trzeba zbyt wielu składników i czasu, aby przygotować pyszną i zdrową pastę do kanapek. Z awokado można zrobić ich wiele. Najbardziej popularną pastą z awokado jest guacamole. Do jego przygotowania wystarczy jedynie awokado, sok z cytryny lub limonki (mała łyżeczka), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i szczypta soli. Po wymieszaniu składników najbardziej znana pasta gotowa.
ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z TUŃCZYKA I PIETRUSZKI
Tego typu pasty wymagają zaledwie kilku minut i są najlepszym rozwiązaniem na szybki, ale wartościowy posiłek. Są banalne w przygotowaniu, dietetyczne, bardzo smaczne, a co najważniejsze zdrowe. W towarzystwie domowego chleba na zakwasie to pomysł na pyszną kolację lub zdrowe śniadanie.
Ważne, aby do przygotowania pasty używać awokado już dojrzałego, a sera dobrej jakości, najlepiej ekologicznego z dobrego źródła i chudego. Plus oczywiście najlepiej samodzielnie wyhodowany szczypiorek.
Składniki:
- 200 g sera białego, najlepiej chudego, ale nada się również pełnotłusty
- 1 dojrzałe awokado (małe lub połowa dużego)
- świeży szczypiorek – około 1 łyżki drobno posiekanego
- 1 łyżka siemienia lnianego (całe ziarenka, ale można użyć mielonego)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Pół łyżeczki soli
- Świeżo zmielony pieprz (ilość wedle uznania)
Przygotowanie:
- Awokado myjemy, obieramy i pozbawiamy pestki. W miseczce blendujemy na gładką masę awokado.
- Dodajemy kostkę białego sera i znów blendujemy. To samo można zrobić za pomocą widelca, jeśli nie mamy blendera.
- Szczypiorek myjemy, następnie siekamy na drobno i wrzucamy do miski z awokado oraz serem i mieszamy razem.
- Dodajemy sól, pieprz oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, a także siemię lniane oraz jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Jeśli nie chcemy, aby pasta ciemniała, możemy w niej zostawić pestkę z awokado. Pasta z awokado i twarogu – wiosenna gotowa. Smacznego!