Pasta z awokado i twarogu, czyli najprostsza pasta do kanapek z moim ukochanym awokado. Nie wszyscy je lubią, z tego powodu kombinacja z serem białym i innymi dodatkami może pomóc pokochać awokado i korzystać z jego cennych właściwości.

Nie trzeba zbyt wielu składników i czasu, aby przygotować pyszną i zdrową pastę do kanapek. Z awokado można zrobić ich wiele. Najbardziej popularną pastą z awokado jest guacamole. Do jego przygotowania wystarczy jedynie awokado, sok z cytryny lub limonki (mała łyżeczka), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i szczypta soli. Po wymieszaniu składników najbardziej znana pasta gotowa.

Pasta z awokado i twarogu - wiosenna
Pasta z awokado i twarogu – wiosenna

ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z TUŃCZYKA I PIETRUSZKI

Tego typu pasty wymagają zaledwie kilku minut i są najlepszym rozwiązaniem na szybki, ale wartościowy posiłek. Są banalne w przygotowaniu, dietetyczne, bardzo smaczne, a co najważniejsze zdrowe. W towarzystwie domowego chleba na zakwasie to pomysł na pyszną kolację lub zdrowe śniadanie. 

Ważne, aby do przygotowania pasty używać awokado już dojrzałego, a sera dobrej jakości, najlepiej ekologicznego z dobrego źródła i chudego. Plus oczywiście najlepiej samodzielnie wyhodowany szczypiorek.

Składniki:

  • 200 g sera białego, najlepiej chudego, ale nada się również pełnotłusty
  • 1 dojrzałe awokado (małe lub połowa dużego)
  • świeży szczypiorek – około 1 łyżki drobno posiekanego
  • 1 łyżka siemienia lnianego (całe ziarenka, ale można użyć mielonego)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Pół łyżeczki soli
  • Świeżo zmielony pieprz (ilość wedle uznania)

Przygotowanie:

  • Awokado myjemy, obieramy i pozbawiamy pestki. W miseczce blendujemy na gładką masę awokado.
  • Dodajemy kostkę białego sera i znów blendujemy. To samo można zrobić za pomocą widelca, jeśli nie mamy blendera.
  • Szczypiorek myjemy, następnie siekamy na drobno i wrzucamy do miski z awokado oraz serem i mieszamy razem.
  • Dodajemy sól, pieprz oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, a także siemię lniane oraz jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Jeśli nie chcemy, aby pasta ciemniała, możemy w niej zostawić pestkę z awokado. Pasta z awokado i twarogu – wiosenna gotowa. Smacznego!
Pasta z awokado i twarogu - wiosenna
Pasta z awokado i twarogu – wiosenna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *