Pasta z bakłażana i pietruszki to pomysł na zdrową pastę do kolacji, bo jesień już za oknem i czas wzmocnić organizm przed sezonem chorobowym. Łatwo się ją przygotowuje, jest pyszna i ma dużo witaminy C.
Taka pasta stanowi pyszną alternatywę dla masła. Jest na pewno dużo zdrowsza i zdecydowanie lepiej wzbogaca kanapkę i sprawia, że przestaje ona być klasyczną, nudną kanapką.
Do przygotowania pasty użyłam oczywiście ukochanego bakłażana, który jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i jest niskokaloryczny. A także natkę pietruszki, która jest skarbnicą witaminy C, folianów i betakarotenu. Dzięki natce pietruszki możemy uzyskać nie tylko piękną i zdrową cerę, ale też zwiększyć poziom żelaza, gdyż natka pietruszki stanowi jego dobre, roślinne źródło, które w połączeniu z dużą ilością witaminy C ma szansę się wchłonąć.
ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BOBU I JAJEK
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- Pół pęczka natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- Szczypta oregano
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania bakłażana. Czynność ta jest najdłuższa w przepisie, więc warto upiec bakłażana wcześniej, jeśli planujemy szybko przygotować pastę tuż przed planowanym posiłkiem. Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż, a następnie układamy na ręczniku papierowym i delikatnie solimy z dwóch stron. Zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego (w ten sposób pozbędziemy się goryczki bakłażana).
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry bakłażana i pieczemy go przez 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia
- Do miski wrzucamy upieczonego bakłażana, natkę pietruszki posiekaną na drobno, a także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i całość bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, a także sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy całość także szczyptą oregano.
Pyszna pasta z bakłażana i pietruszki gotowa. Smacznego!