Pasta z bakłażana i pietruszki to pomysł na zdrową pastę do kolacji, bo jesień już za oknem i czas wzmocnić organizm przed sezonem chorobowym. Łatwo się ją przygotowuje, jest pyszna i ma dużo witaminy C.

Pasta z bakłażana i pietruszki, pyszny dodatek do pieczywa
Pasta z bakłażana i pietruszki, pyszny dodatek do pieczywa

Taka pasta stanowi pyszną alternatywę dla masła. Jest na pewno dużo zdrowsza i zdecydowanie lepiej wzbogaca kanapkę i sprawia, że przestaje ona być klasyczną, nudną kanapką.

Do przygotowania pasty użyłam oczywiście ukochanego bakłażana, który jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i jest niskokaloryczny. A także natkę pietruszki, która jest skarbnicą witaminy C, folianów i betakarotenu. Dzięki natce pietruszki możemy uzyskać nie tylko piękną i zdrową cerę, ale też zwiększyć poziom żelaza, gdyż natka pietruszki stanowi jego dobre, roślinne źródło, które w połączeniu z dużą ilością witaminy C ma szansę się wchłonąć.

ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BOBU I JAJEK

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta oregano

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania bakłażana. Czynność ta jest najdłuższa w przepisie, więc warto upiec bakłażana wcześniej, jeśli planujemy szybko przygotować pastę tuż przed planowanym posiłkiem. Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż, a następnie układamy na ręczniku papierowym i delikatnie solimy z dwóch stron. Zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie wycieramy nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego (w ten sposób pozbędziemy się goryczki bakłażana).
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry bakłażana i pieczemy go przez 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia
  • Do miski wrzucamy upieczonego bakłażana, natkę pietruszki posiekaną na drobno, a także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i całość bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu, a także sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy całość także szczyptą oregano. 

Pyszna pasta z bakłażana i pietruszki gotowa. Smacznego!

Pasta z bakłażana i pietruszki, pyszny dodatek do pieczywa
Pasta z bakłażana i pietruszki, pyszny dodatek do pieczywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.