Pasta z bakłażana i słonecznika to szybki przepis na pyszną i bardzo zdrową pastę do pieczywa. Łatwo się ją przygotowuje i ma mnóstwo minerałów, a także błonnika.
Bakłażan to bardzo niedocenione warzywo w Polsce, a szkoda. Jest bardzo niskokaloryczne (100 g zawiera około 20 kcal) i zdrowe. Generalnie bakłażan składa się w większości z wody, ale zawiera sporo błonnika pokarmowego, który sprzyja dbaniu o smukłą sylwetkę. Jest też dobrym źródłem minerałów w tym żelaza, wapnia, potasu i fosforu.
Warzywo polecane jest szczególnie osobom na diecie redukcyjnej, ale też osobom zmagającym się z cukrzycą, czy chorobami układu krążenia. Jednak bakłażan jest dość ciężkostrawny, więc nie poleca się go kobietom w ciąży i dzieciom.
ZOBACZ TAKŻE: PASTA Z BOBU I JAJEK
Warto wspomnieć, że bakłażan ma duże właściwości detoksykujące dla organizmu. A poza tym posiada właściwości antywirusowe i antybakteryjne, dlatego warto go zjadać szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje, a poza tym mamy mniejszy dostęp do warzyw i owoców.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 duże łyżki słonecznika
- 4 ząbki czosnku w łupinach
- 2 małe łyżeczki keczupu
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Szczypta soli do smaku
- odrobina ostrej papryki lub pieprzu
- Szczypta kurkumy
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania bakłażana, którego kroimy w plastry, delikatnie posypujemy solą i pozostawiamy na chwilę, aż puści sok. Po około 20 minut sok wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry bakłażana, które z wierzchu za pomocą pędzelka smarujemy olejem rzepakowym. Obok układamy ząbki czosnku. Pieczemy przez 30 minut.
- W międzyczasie na suchej patelni, na niewysokiej temperaturze podprażamy pestki słonecznika.
- Po upieczeniu bakłażana obieramy ze skórki i umieszczamy w misce (można go też nie obierać, ja jednak wolę bez skórki). Następnie blendujemy na gładką masę. Dorzucamy uprażone pestki słonecznika, a także wyciskamy z łupinek upieczony czosnek i znów blendujemy.
- Na koniec dodajemy keczup, olej lniany, szczyptę soli, papryki lub pieprzu oraz kurkumy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Pasta z bakłażana i słonecznika gotowa. Smacznego!