Pasta z białej fasoli i pieczarek to moja dzisiejsza propozycja do kolacji. Jest pełna białka, witamin i minerałów. Można ją przygotowywać w różnych wariantach, ale ten jest mim ulubionym.
Znacie to uczucie: aromat świeżo upieczonego chleba, chrupiąca skórka, masło, do tego pasta z białej fasoli i pieczarek oraz ogórek kiszony? Czasami niewiele potrzeba do szczęścia.
Zresztą wszelkiego rodzaju pasty to mój ulubiony temat. Ze zwykłej kanapki są w stanie zrobić pyszną kanapkę. Przepis na podobną pastę, ale z tuńczykiem i czerwoną fasolą pojawił się jakiś czas temu na blogu. Polecam, szczegóły pod linkiem tutaj.
Właściwości białej fasoli
Oprócz bogactwa białka oraz witamin z grupy B, biała fasola to także sporo przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed nowotworami i wspomagają walkę z przyspieszającymi starzenie się organizmu wolnymi rodnikami. Poza tym pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu tzw. „złego cholesterolu”, reguluje poziom insuliny we krwi, ułatwia przemianę materii i perystaltykę jelit. Warto włączyć ją do diety, gdyż jest niskokaloryczna. Nie jest polecana jednak tym, którzy zmagają się z chorobami układu pokarmowego, bo choć daje uczucie sytości na długo po zjedzeniu, może być ciężkostrawna.
Składniki:
- puszka białej fasoli
- 200 g pieczarek (masa po obraniu)
- 1 czerwona cebula
- pół łyżeczki masła klarowanego
- mała łyżeczka oleju lnianego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pieczarki obrane, umyte i pokrojone w plastry. Podsmażamy aż do zarumienienia. Następnie dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w plastry i dalej podsmażamy. Po około 5 minutach odstawiamy do wystygnięcia.
Białą fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy przegotowaną wodą. Następnie wszystkie składniki ze sobą mieszamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy olej lniany, sól i pieprz do smaku. Pasta z białej fasoli i pieczarek gotowa. Smacznego!