Pasta z buraka w 5 minut, to ekspresowy dodatek na kolacje czy śniadania. Nie dość, że szybka w przygotowaniu, to do tego jeszcze smaczna i zdrowa.
To, że buraki należy jeść, to sprawa oczywista. To nie tylko doskonałe źródło błonnika, ale też warzywo krwiotwórcze. Pomaga w walce z anemią. Jakie jeszcze ma zalety?
Ma właściwości oczyszczające. Działa obniżająco na poziom „złego” cholesterolu we krwi, chroni przed zwapnieniem naczyń krwionośnych. Substancje chemiczne zawarte w burakach działają obniżająco na wysokie ciśnienie. Zawierają dużo przeciwutleniacza betaniny, który chroni komórki przed nowotworzeniem i przeciwdziała starzeniu się organizmu. Buraki działają wspomagająco dla organizmu przy chemioterapii oraz anemii. Nie powinni jeść ich jednak cukrzycy, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny.
Buraki zwykle jemy w formie dodatku do obiadu, czasem soku, a pomysłów jest więcej. Bo warto włączyć do diety zakwas buraczany, przepis tu czy właśnie pastę z buraka w 5 minut. Mają silne właściwości wirusobójcze, z tego powodu warto w czasie choroby wzmacniać się tymi warzywami. Są zasadotwórcze. Co ciekawe, pomagają złagodzić kaca. Są też niezastąpione w okresie menopauzy, gdyż łagodzą migreny oraz regulują ciśnienie krwi.
Składniki (na 6 porcji):
- 1 surowy burak o masie około 200 g
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 g pestek słonecznika
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Buraka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Paprykę czerwoną myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oba warzywa umieszczamy w wysokim naczyniu lub blenderze. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.
Pasta z buraka w 5 minut gotowa. Prawda, że szybko? Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem lub z dodatkiem awokado, albo sera feta. Jest lekka, bardzo smaczna i zdrowa nie tylko za sprawą buraka, ale i pozostałych składników. Smacznego!