Pasta z cebuli to pyszna pasta wegańska, która najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i plasterkami ogórka kiszonego. Bardzo aromatyczna, bardzo zdrowa i sycąca.
To kolejny pomysł na wegetariańską pastę, która jest zaskakująco pyszna. Cebula to według mnie wciąż niedocenione warzywo. A szkoda, bo jest bardzo tania i bardzo zdrowa. Nie jest też nafaszerowana pestycydami jak większość warzyw, a stanowi dobre źródło wielu cennych witamin i minerałów.
Właściwości cebuli
Ma na przykład sporo witaminy C, choć nie jest oczywiście jej najbogatszym źródłem. To, co jednak ją najbardziej wyróżnia spośród innych warzyw to silne działanie bakteriobójcze. Dlaczego? Cebula zawiera substancje, które potrafią zniszczyć bakterie będące opornymi nawet na działanie antybiotyków.
ZOBACZ TAKŻE: Pasta z tuńczyka i pietruszki
Poza tym cebula to dobre żródło magnezu, siarki, fosforu, cynku czy krzemu, a więc minerałów wzmacniających odporność i ogólną kondycję organizmu. Cebula ma także właściwości grzybobójcze, co na przykład ma znaczenie po antybiotykoterapii, kiedy to jelita pozbawione są naturalnej flory bakteryjnej i mają tendencję do infekcji grzybiczej.
Składniki:
- 4 cebule
- 1/4 małej czerwonej papryki
- 2 małe suszone morele bez konserwantów – np. marki Helio
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy na drobno (może być w pióra lub w kostkę – wedle uznania). Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy cebulę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Dorzucamy morele pokrojone w plasterki. Dodajemy paprykę posiekaną w kostkę, a także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i całość jeszcze chwilę podsmażamy, wciąż mieszając.
Na koniec doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu, a także dodajemy sok z cytryny. Wszystko razem blendujemy do uzyskania pasty. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka kiszonego i świeżą rzeżuchą. Pasta z cebuli, papryki i suszonych moreli gotowa. Smacznego!