Makrela to wyjątkowa ryba, bo posiada dużą zawartość selenu, bardzo ważnego pierwiastka odpowiedzialnego za odporność a także regulującego poziom hormonów tarczycy. Poza tym sporo kwasów omega-3 i omega-6 (wspomagają funkcjonowanie mózgu, obniżają cholesterol), bogactwo witamin z grupy B oraz witaminę A. Pasta z makreli i pomidorów na odporność to prosty przepis na dodatek do śniadania lub kolacji.

Pasta z makreli i pomidorów na odporność
Pasta z makreli i pomidorów na odporność

Składniki:
• 1 makrela wędzona
• 3/4 szklanki przecieru z pomidorów (nie koncentratu!) lub pomidorów z puszki
• 1 łyżka keczupu domowego
• szczypta pieprzu
• 2-3 suszone pomidory
• opcjonalnie natka pietruszki
Przygotowanie:
Makrelę obieramy ze skóry i pozbywamy się ości. Rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy przecier z pomidorów lub pomidory z puszki(wcześniej należy je zblendować), łyżkę keczupu oraz suszone pomidory posiekane na drobno. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy świeżo mielony pieprz do smaku oraz natkę pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.