Makrela to wyjątkowa ryba, bo posiada dużą zawartość selenu, bardzo ważnego pierwiastka odpowiedzialnego za odporność a także regulującego poziom hormonów tarczycy. Poza tym sporo kwasów omega-3 i omega-6 (wspomagają funkcjonowanie mózgu, obniżają cholesterol), bogactwo witamin z grupy B oraz witaminę A. Pasta z makreli i pomidorów na odporność to prosty przepis na dodatek do śniadania lub kolacji.

Pasta z makreli i pomidorów na odporność
Pasta z makreli i pomidorów na odporność

Składniki:
• 1 makrela wędzona
• 3/4 szklanki przecieru z pomidorów (nie koncentratu!) lub pomidorów z puszki
• 1 łyżka keczupu domowego
• szczypta pieprzu
• 2-3 suszone pomidory
• opcjonalnie natka pietruszki
Przygotowanie:
Makrelę obieramy ze skóry i pozbywamy się ości. Rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy przecier z pomidorów lub pomidory z puszki(wcześniej należy je zblendować), łyżkę keczupu oraz suszone pomidory posiekane na drobno. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy świeżo mielony pieprz do smaku oraz natkę pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.