Pasta z wędzonego łososia na chrupkim pieczywie to zdrowy pomysł na smaczną kolację. Idealna, jeśli chcemy „przemycić” rybę w diecie. Poza tym to dobre danie na wspólne przygotowanie posiłku z dziećmi.

Monotonia posiłków to jest coś, z czym chyba każdy się spotyka w codziennej diecie. Najgorzej jest z urozmaiceniem w przygotowywaniu kolacji, zwłaszcza z wykorzystaniem ryb. Zazwyczaj kończy się na sałatkach. Alternatywą mogą być pasty. Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na bardzo smaczną pastę z tuńczyka (tutaj), teraz pora na łososia.

Dlatego dziś proponuję pyszną pastę z wędzonego łososia na chrupkim pieczywie z dodatkiem awokado. Taka kolacja wygląda naprawdę efektowanie, a nie wymaga zbyt wiele czasu. Sprawdzi się także jako przystawka dla gości.

Właściwości łososia

Poza tym to dobra okazja na włączenie do jadłospisu łososia, który jest zdrową rybą i ma mnóstwo cennych właściwości, jak np: silne działanie antynowotworowe, obniżające stężenie cholesterolu (profilaktyka przeciwmiażdżycowa), zmniejszające tempo rozwoju cukrzycy typu 2, wspierające układ odpornościowy, czy zapobiegające depresji.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 awokado
  • 2 plastry łososia wędzonego na zimno MOWI
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g sera feta
  • 6 sztuk pieczywa chrupkiego razowego
  • Szczypta pieprzu
  • 1 ogórek małosolny

Przygotowanie:

Zaczynamy od posiekania na drobno plastrów wędzonego łososia MOWI. Następnie mieszamy z serem feta posiekanym na drobno oraz jogurtem naturalnym i szczyptą pieprzu. Dokładnie razem mieszamy, w razie potrzeby rozdrabniamy widelcem grudki sera.

Następnie awokado kroimy w plastry, a w nich – za pomocą foremki do ciasteczek  (ja wybrałam kształt serca) – wykrawamy kształty małych serc (pozostałość awokado rozgniatamy widelcem i możemy wykorzystać jako masło). Podobnie postępujemy z pieczywem chrupki, w którym również wykrawamy serca. Na sercach z pieczywa chrupkiego układamy serca z awokado, a na nich rozsmarowujemy pastę.

Na samej górze kładziemy kawałki ogórka małosolnego. Podobnie postępujemy z pozostałymi wyciętymi składnikami.

Z tych proporcji wychodzi około 15 sztuk tej przekąski. Pasta z wędzonego łososia na chrupkim pieczywie gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *