Pasta z wędzonego łososia na chrupkim pieczywie to zdrowy pomysł na smaczną kolację. Idealna, jeśli chcemy „przemycić” rybę w diecie. Poza tym to dobre danie na wspólne przygotowanie posiłku z dziećmi.
Monotonia posiłków to jest coś, z czym chyba każdy się spotyka w codziennej diecie. Najgorzej jest z urozmaiceniem w przygotowywaniu kolacji, zwłaszcza z wykorzystaniem ryb. Zazwyczaj kończy się na sałatkach. Alternatywą mogą być pasty. Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na bardzo smaczną pastę z tuńczyka (tutaj), teraz pora na łososia.
Dlatego dziś proponuję pyszną pastę z wędzonego łososia na chrupkim pieczywie z dodatkiem awokado. Taka kolacja wygląda naprawdę efektowanie, a nie wymaga zbyt wiele czasu. Sprawdzi się także jako przystawka dla gości.
Właściwości łososia
Poza tym to dobra okazja na włączenie do jadłospisu łososia, który jest zdrową rybą i ma mnóstwo cennych właściwości, jak np: silne działanie antynowotworowe, obniżające stężenie cholesterolu (profilaktyka przeciwmiażdżycowa), zmniejszające tempo rozwoju cukrzycy typu 2, wspierające układ odpornościowy, czy zapobiegające depresji.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 awokado
- 2 plastry łososia wędzonego na zimno MOWI
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g sera feta
- 6 sztuk pieczywa chrupkiego razowego
- Szczypta pieprzu
- 1 ogórek małosolny
Przygotowanie:
Zaczynamy od posiekania na drobno plastrów wędzonego łososia MOWI. Następnie mieszamy z serem feta posiekanym na drobno oraz jogurtem naturalnym i szczyptą pieprzu. Dokładnie razem mieszamy, w razie potrzeby rozdrabniamy widelcem grudki sera.
Następnie awokado kroimy w plastry, a w nich – za pomocą foremki do ciasteczek (ja wybrałam kształt serca) – wykrawamy kształty małych serc (pozostałość awokado rozgniatamy widelcem i możemy wykorzystać jako masło). Podobnie postępujemy z pieczywem chrupki, w którym również wykrawamy serca. Na sercach z pieczywa chrupkiego układamy serca z awokado, a na nich rozsmarowujemy pastę.
Na samej górze kładziemy kawałki ogórka małosolnego. Podobnie postępujemy z pozostałymi wyciętymi składnikami.
Z tych proporcji wychodzi około 15 sztuk tej przekąski. Pasta z wędzonego łososia na chrupkim pieczywie gotowa. Smacznego!