Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to pomysł na pyszny dodatek do kanapek, który zachwyci nawet mięsożerców. Jest bardzo aromatyczny – za sprawą przypraw, a także bardzo zdrowy, a co najważniejsze – łatwo się go robi.
Pasztet to danie, w które można wrzucić dosłownie wszystko. Wiedzą o tym szczególnie mamy, które w ten sposób przemycają dzieciom warzywa. Ale co najważniejsze, bardzo łatwo się go przygotowuje, szczególnie w wersji wegetariańskiej. Nie trzeba zbyt wielkich umiejętności kulinarnych i pyszny efekt gwarantowany.
Szczególnym powodzenie pasztety cieszą się na Wielkanoc, ale ja proponuję je przez cały rok. Dzisiejsza propozycja, to pomysł na pasztet z soczewicy, która jest dość wdzięczną rośliną strączkową, bo nie potrzebuje długiego gotowania, a także z kaszy jaglanej. Kasza jaglana z kolei to świetne szczotki dla naszego układu pokarmowego. Połączenie obu składników to gwarancja pysznego smaku.
Składniki (na zwykłą keksówki o wymiarach 30x10cm):
- 1 szklanka (o pojemności 225 ml) czerwonej soczewicy
- Pół szklanki (o pojemności 225 ml) jaglanej
- 2 małe cebule lub jedna duża
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 marchewki
- Mały kawałek korzenia selera
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka majeranku, 1 płaska łyżeczka curry
- Szczypta pieprzu oraz łyżeczka soli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów owsianych
ZOBACZ TAKŻE: PASZTET Z CIECIERZYCY
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania soczewicy oraz kaszy jaglanej. Soczewicę przepłukujemy i zalewamy wodą, gotujemy przez około 10 minut do miękkości. Podobnie postępujemy z kaszą jaglaną, którą najpierw kilkukrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą (aby pozbyć się goryczy), a następnie zalewamy wodą w stosunku 2:1 i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.
- W czasie gotowania soczewicy oraz kaszy zajmujemy się warzywami. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, a następnie po kilku minutach dodajemy starte warzywa i dalej podsmażamy co jakiś czas mieszając. Po około 5 minutach wyłączamy palnik i zostawiamy.
- Soczewicę, kaszę jaglaną, warzywa z patelni umieszczamy w misce i dodajemy przyprawy, a także ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystko razem blendujemy, ale nie musimy uzyskiwać jednolitej masy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Na koniec dodajemy siemie lniane oraz otręby owsiane i wszystko razem jeszcze raz blendujemy chwilę. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku przez 35 minut, a następnie zostawiamy do wystudzenia. Najlepiej smakuje i kroi się po całkowitym wystudzeniu, a jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce. Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej gotowy. Smacznego!