Pestka z awokado – ile razy ją wyrzucamy, nie wiedząc, że jest niezwykle zdrowa? Za często. A zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, jest wręcz ich bombą. Co jeszcze?
O tym, że warto jeść awokado nie trzeba już nikogo przekonywać. Polecam na przykład pyszną nutellę z awokado w wersji fit, przepis tutaj. Ale warto pomyśleć o zjadaniu także pestki, która dzięki obecności wielu składników wspomoże nasze zdrowie. Jest w pełni nietoksyczna i cenna dla naszego organizmu.
Właściwości pestki z awokado
Co ciekawe, w pestce z awokado znajduje się aż 70 procent przeciwutleniaczy obecnych w całym awokado, a więc miąższ to tylko 30 procent. Antyoksydanty nie tylko działają silnie antynowotworowo i przeciwstarzeniowo, ale wspierają także układ odpornościowy i to naprawdę skutecznie. Regularne jedzenie może poprawić odporność w znaczący sposób i chronić organizm nie tylko przed okresowymi infekcjami, ale też poważniejszymi chorobami.
Drugą bardzo ważną właściwością jest obniżanie poziomu „złego” cholesterolu we krwi oraz regulacja poziomu glukozy we krwi, co sprzyja profilaktyce chorób układu krążenia, w tym utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze w takiej ilości wspomogą także walkę z różnego rodzaju stanami zapalnymi w organizmie, w tym z chorobami autoimmunologicznymi.
Bardzo istotną cechą pestki jest obecność sporej ilości błonnika rozpuszczalnego, który może wspomagać odchudzanie ponieważ daje uczucie sytości na dłużej. Warto zapamiętać, że błonnika w jednej pestce jest więcej niż w porcji płatków owsianych.
Jest także cennym źródłem polifenoli i karotenoidów (choćby luteiny, która dobrze wpływa na wzrok zwłaszcza u osób w starszym wieku), które podobnie jak antyoksydanty, chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
I na koniec jeszcze jedna ważna informacja, w pestce awokado można znaleźć sporo witamin A i E, które dobrze wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Wspomagają one produkcję kolagenu nadając skórze gładkość i elastyczność.
To także dobre źródło minerałów jak magnez, potas, wapń oraz witamin z grupy B wspomagających układ nerwowy oraz gospodarkę hormonalną.
Jak jeść pestkę z awokado?
Ja najpierw przez kilka dni ją zasuszam, pozostawiając na kuchennym blacie (można też na włączonym kaloryferze), a następnie ścieram na tarce i dodaje do owsianki, na kanapkę lub do koktajli (uwaga, ma gorzki smak, ale to nie jest bardzo wyczuwalne). Gdy zależy nam na czasie wystarczy włożyć ją na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza i także po wystudzeniu zetrzeć ją na tarce. Smacznego!
Czytalam, ze pestki z awokado nie nalezy ogrzewac do temperatur powyzej 40 stopni celsjusza, poniewaz traci ona swoje dobroczynne wlasciwosci/ witaminy itd. Wiec w piekarniku raczej bym jej nie podgrzewala/piekla…..
Świetny temat!
😊 to prawda!