Pesto z bobu okazuje się najlepszą propozycją na obiad, gdy za oknem upał. Niezwykle szybko się je przygotowuje, jest bardzo zdrowe i ma mnóstwo składników odżywczych.
Bób jest jedną z tych roślin strączkowych, której nie powinniśmy sobie żałować. Ma bardzo dużo wartości odżywczych. Jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, a także żelaza, magnezu i miedzi. Pomaga w redukcji masy ciała, bo jest niskokaloryczny i sycący.
Pomaga też w walce z tak zwanym „złym” cholesterolem wiążąc kwasy żółciowe w jelicie grubym. Niestety, osoby chorujące na dne moczanową, nerki oraz choroby układu pokarmowego powinny go unikać. Podobnie chorujący na cukrzycę, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny.
Pamiętajmy aby nie gotować bobu zbyt długo, bo straci sporo witamin. Prawidłowo, w zależności od mocy palnika, powinno się go gotować od 12-15 minut w lekko osolonej wodzie.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego, obranego bobu
- 1 szklanki listków bazylii
- Garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów piniowych lub ziaren słonecznika
- Opcjonalnie 3 łyżki startego parmezanu (u mnie bez, bo nie miałam w domu)
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Blendujemy tak długo aby uzyskać jednolitą masę. W razie gdyby pesto z bobu było za suche, można dodać nieco więcej oliwy z oliwek.
Pesto z bobu wspaniale smakuje z makaronem, z grzankami lub samodzielnie jedzone. Ja z części przygotowałam obiad, w wersji z makaronem gryczanym. Resztę wykorzystam na kolację. Smacznego!
Robię bardzo podobne pesto 🙂 Pyszne!
Pesto z bobu rządzi :)Uwielbiam bób. Pozdrawiam serdecznie!