Dziś przepis na pyszne danie obiadowe. Pieczarki faszerowane mielonym udźcem indyka. Indyk to chude mięso, więc mniej kaloryczne, idealnie nadaje się do tego dania. Szybkie w wykonaniu, efektowne i naprawdę bardzo smaczne.

Pieczarki faszerowane mięsem z indyka
Pieczarki faszerowane mięsem z indyka

Składniki (na około 20 sztuk pieczarek, wszystko kwestia wielkości):

  • 20 pieczarek dość dużych
  • 600 g mięsa mielonego z udźca z indyka
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • pół cebuli drobno posiekanej
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki papryki slodkiej mielonej, łyżeczka oregano, łyżeczka ziół prowansalskich, pół łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

Mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy cebulę, jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pieczarki obieramy i pozbawiamy nóżek. Do wnętrza nakładamy mięsą mielone w takiej ilości aby uformować małą kulkę. Całość obtaczamy w bułce tartej i rozmąconym jajku. Podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju tak, aby zachować formę. Po podsmażeniu wszystkich faszerowanych pieczarek układamy je w naczyniu żroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie). Podajemy na przykład z brązowym ryżem, tak jak u mnie, ale można również z salatką lub same. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *