Pieczone bataty z hummusem i serem feta to danie w stylu: „zdrowy i bardzo szybki posiłek”. Słodki smak batatów plus słony smak fety, a do tego zdrowa porcja białka w postaci hummusu, czyli wszystko co trzeba na jednym talerzu.
Nie zawsze trzeba spędzić mnóstwo czasu w kuchni, aby zjeść zdrowy i pyszny posiłek. Czasem wystarczy dosłownie chwila, a obiad robi się sam. Tak jest właśnie w przypadku tego dania. Główną rolę w tym posiłku odgrywają bataty, za którymi – niestety – wiele osób nie przepada, z różnych względów. Zazwyczaj chodzi o słodki smak tego warzywa. Dlatego właśnie ten przepis pozwala przełamać ten słodki smaki i spowodować, że z ochotą zjemy bataty.
Co ciekawe, bataty są głównym składnikiem diety mieszkańców wyspy Okinawy w Japonii, gdzie żyje najwięcej osób w wieku ponad 100 lat. Tam też notuje się najmniej zachorowań na choroby układu krążenia i nowotwory. To chyba wystarczająco dobre argumenty, aby włączyć bataty do swojego jadłospisu?
ZOBACZ TAKŻE: PULPETY MIĘSNO-SZPINAKOWE W SOSIE WŁASNYM
Składniki (na 2-3 porcje):
- 500 g batatów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g hummusu
- 100 g sera feta
- Pół łyżeczki papryki wędzonej, świeżo mielony pieprz, szczypta soli.
- Na pesto pietruszkowe: pęczek natki pietruszki, 4 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania hummusu. Przepis tutaj. Można tez kupić już gotowy hummus. W tej chwili w wielu sklepach można znaleźć dobrej jakości, gotowy hummus.
- Bataty myjemy (nie trzeba obierać ze skórki, chyba że ktoś tak woli) i kroimy w ósemki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg).
- Bataty nacieramy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem do smaku. Z wierzchu posypujemy również papryką wędzoną. Tak przygotowane bataty układamy w naczyniu do zapiekania.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut do miękkości.
- W międzyczasie składniki na pesto pietruszkowe miksujemy za pomocą blendera.
- Bataty po upieczeniu polewamy pesto pietruszkowym i przekładamy hummusem. Z wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczone bataty z hummusem i serem feta gotowe. Smacznego!