Piernik odchudzony to lekki, wilgotny i bardzo aromatyczny deser świąteczny. Mimo że w swojej nazwie ma słowo „odchudzony”, które kojarzy się raczej z brakiem smaku, to zaręczam jest pyszny. Jak go przygotować?

Piernik odchudzony świąteczny przepis
Piernik odchudzony świąteczny

Zalety piernika

Najważniejszą zaletą jest szybkość przygotowania. Nie jest to piernik staropolski, który potrzebuje minimum 3 tygodni dojrzewania. Tutaj mamy efekt od razu. Nie trzeba też wielu składników. A co najbardziej istotne, nie zrujnuje nam planów kalorycznych, których przecież nie chcemy zawalić. 

Piernik odchudzony świąteczny przepis
Piernik odchudzony świąteczny

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 22 cm lub na małą keksówkę):

  • 1 szklanka(*) mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 1050 lub pełnoziarnistej
  • szklanka mleka roślinnego
  • 2 jaja
  • 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 łyżek erytrolu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Oraz mały słoik domowego dżemu śliwkowego

*szklanka o pojemności 220 ml

ZOBACZ TAKŻE: Seromakowiec

Piernik odchudzony świąteczny przepis
Piernik odchudzony świąteczny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, a więc: mąkę owsianą, pszenną lub pełnoziarnistą, sodę oraz przyprawę do piernika.

W drugiej misce ubijamy jajka na puszystą masę i dodajemy erytrol, miód oraz stopniowo mleko. Dokładnie mieszamy tak aby połączyły się składniki. Dodajemy także jabłka starte na tarce o grubych oczkach i znów mieszamy.

Piernik odchudzony świąteczny przepis
Piernik odchudzony świąteczny

Łączymy ze sobą suche składniki i mokre. Dokładnie całość mieszamy tak aby pozbyć się „grudek”. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia aby ciasto nie przywierało do formy. Pieczemy przez około 45 minut aż do tzw. „suchego patyczka”. 

Piernik odchudzony świąteczny przepis
Piernik odchudzony świąteczny

Wystudzony piernik przekładamy dżemem śliwkowym. Możemy także posypać cukrem pudrem, choć jest naprawdę słodki, więc wydaje się to zbędne, jednak w wersji dla prawdziwego łasucha może się przydać.

Piernik odchudzony świąteczny przepis

W bogatszej formie możemy jeszcze na przykład polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *